Beograđanin PIO na groblju za pokoj duše: Prekrstio se, popio gutljaj-dva, a onda doživeo ŠOK

Zaboravio da porodica drži strogo do običaja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: PS-I / Alamy / Alamy / Profimedia

Da usred pandemije možete imati više sreće nego pameti dokazuje i primer potpisnika ovih redova koji je u neznanju da je zaražen, pošto nije imao jasne kovid simptome, otišao na groblje gde su svi prisutni, po običaju, za pokoj duše, pili domaću rakiju iz iste plastične čaše. Na svoju i sreću svih koji su pili posle mene, nisam nikoga zarazio, a epidemiolog mi je objasnio i kako je to moglo da se dogodi.

Pre nego što osudim svoje ponašanje tog subotnjeg prepodneva, najpre da kažem da za mene to nije bio običan odlazak na groblje već šestomesečni pomen sestričini mog velikog prijatelja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Bez klasičnih kovid simptoma otišao sam na groblje

U trenutku odlaska na pomen nisam imao temperaturu, niti bol u grlu, glavobolju, dakle nikakav korona simptom koji bi me sprečio da se pojavim na groblju. Takođe, vakcinisao sam se proletos sa dve doze Fajzera tako da sam bahato pomislio da mi ne treba odmah treća doza iako sam sredinom oktobra dobio SMS poruku da je neophodno da pojačam imunitet.

Istine radi, zaboravio sam na mogućnost da porodica upokojene devojke drži strogo do običaja da svi prisutni za pokoj duše popiju po gutljaj rakije iz iste čaše. Iskreno, i da sam se setio toga, to ne bi promenilo moju odluku da izađem sa prijateljima na groblje.

Naravno, sve vreme na groblju bili smo pod vedrim nebom, a i bio sam na pristojnoj udaljenosti od ostalih.

Čak ni kada sam video da deda pokojne devojke prilazi svakom od nas sa istom plastičnom čašicom u koju doliva domaću šljivu iz flaše, nisam pomislio da se rizično ponašam.

– Uzmi, valja se – ponudio me je čašicom stariji čovek suznih očiju.

Prekrstio sam se, polio zemlju sa nekoliko kapi iz čašice i potom popio gutljaj-dva.

Saznao tek na testu da sam pozitivan

Tek dva dana kasnije shvatio sam da je to bilo i više nego opasno. Dobio sam jedan jedini, blagi simptom kovida – zapušen nos, a pošto na poslu imamo pravilo da i sa najmanjim znacima infecije ne dolazimo na posao pre nego što se testiramo, otišao sam do laboratorije na Slaviji i sutradan sam imao šta da pročitam u SMS poruci.

– PCR bris: POZITIVAN – pisalo je za mene ogromnim slovima u poruci laboratorije.

Pošto mi je nos bio zapušen, do tada nisam posumnjao da sam možda izgubio čulo mirisa kao prvi simptom korone. Odmah sam pod nozdrve stavio parfem. Nisam ništa osetio. Ali i dalje nisam osećao nikakav bol, ni malaksalost, niti sam imao temperaturu.

Pre nego što sam potpuno zbunjen otišao do najbliže kovid ambulante, obavestio sam dvoje prijatelja da sam verovatno bio pozitivan i kada smo bili zajedno na groblju i da posebno oni obrate pažnju pošto sam se sa njima vozio u kolima.

Na sreću, moj pozitivan test imao je za posledicu samo to da sam morao da provedem dve nedelje bez mirisa kod kuće u izolaciji uz terapiju antivirusnim lekom i vitaminima.

Nikakve teže simptome nisam imao. A nikakve oblike zaraze, na sreću, nisu dobili ni moji najbliži, ukućani, ali ni prisutni na groblju iako smo svi, nepromišljeno, pili iz iste čaše.

To je upravo i bilo pitanje za rebus. Da li možda virus nisam proširio zato što sam i sam bio blago zaražen zahvaljujući vakcini?

Zbog vakcine ste bili malo zarazni

Epidemiolog Radmilo Petrović ističe da ima istine u tome.

– Vi ste zbog vakcine imali blage simptome, praktično ste bili asimptomatski slučaj. Zato niste ni bili zarazni. Niste kijali, kašljali. Tako se uz dranje i pevanje najviše prenosi virus. Oni koji imaju težu kliničku sliku su mnogo zarazniji, oni kašlju, kijaju – objašnjava Petrović.

– Ključno je bilo to što ste imali malu koncentraciju virusa u sebi, odnosno to što praktično niste bili zarazni. Obavezno primite i treću dozu vakcine. Pokazalo se da vas je vakcina dobro zaštitila – zaključuje Petrović.

Da se nisam vakcinisao, sigurno bih imao teže simptome verovatno bih zarazio ljude na groblju.

Podsetimo, epidemiolozi, lekari iz crvenih zona kovid bolnica ali i drugi zdravstveni radnici upravo ovakvo ponašanje osuđuju i insistiraju da se u jeku pandemije suzdržimo od okupljanja, a naročito od običaja svojstvenih našem mentalitetu koji mogu ugroziti veliki broj ljudi i dovesti do još većeg razbuktavanja korone u Srbiji. Čak i vakcinisani moramo nositi maske i poštovati distancu, jer i takvi možemo nehotice proširiti virus sa kojim se čovečanstvo bori gotovo dve godine. Ovaj slučaj je samo kap u moru sličnih, koji nisu imali tako srećan kraj.

BONUS VIDEO:



Izvor: Blic

Komentari (4)

  1. Iz iste čaše? Kakav primitivizam! Nije mi poznato da je to neki običaj. Naprotiv, Mogli su da jevtino kupe celo pakovanje plastičnih čaša.

    Odgovori

Ostavite komentar