Kontrola GLASNE MUZIKE se odlaže: Kovid propusnice “utišale” buku zbog situacije sa koronom

Rigorozne kontrole ugostiteljskih objekata trebalo je da počnu da se sprovode od 20. oktobra

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs

Novi zakon o zaštiti od buke usvojen je pre oko mesec dana, ali njegovo primenjivanje još je na čekanju, jer tek treba da se usvoje podzakonski akti. Komunalna milicija podnela je zahtev za nabavku uređaja za merenje buke – fonometara, a očekuje se da se sa rigoroznim kontrolama počne početkom sledeće godine. Inače, komunalci su trenutno preokupirani poslovima kontrole kovid- propusnica.

Radna grupa pri Sekretarijatu za poslove komunalne milicije koja se bavi izradom podzakonskih akata već je formirana.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Očekujemo da vrlo brzo usvojimo neophodne propise, za oko dva meseca. Nadamo se da ćemo posle toga početi sa kontrolom buke – kaže za “Novosti”, Ranko Šekularac, zamenik sekretara za poslove komunalne milicije. – Treba da se usvoje pravilnici po kojima ćemo postupati, kao i da nabavimo fonometre. Osim toga, i nadležni organ, u ovom slučaju Gradska uprava, treba da dobije akreditaciju za obavljanje ovih poslova.

Fokus na kovid propusnicama

Kako je ranije bilo najavljeno, rigorozne kontrole ugostiteljskih objekata trebalo je da počnu da se sprovode od 20. oktobra. Ipak, kako objašnjava Šekularac, trenutna epidemiološka situacija usporila je sve ove procese i fokus stavila na kontrolu kovid-propusnica.

– Sada nam je akcenat na zaštiti zdravlja i u ovom trenutku naše ekipe kontrolišu radno vreme lokala i da li gosti poseduju zelene sertifikate – kazao je Šekularac.

Po slovu novog zakona, komunalni milicionar ubuduće će biti ovlašćen da odmah reguje kada je buka većeg intenziteta i jačine od dozvoljene. Ranije su tek po prijavi stanara izlazili na teren, a potom morali da čekaju ovlašćenu firmu koja ima uređaje za merenje buke. U većini slučajeva, dok oni stignu na teren, buka već bude utišana.

Kako su ranije saopštili nadležni, svaki komunalni milicionar će biti opremljen uređajem za merenje nivoa buke, takozvanim fonometrom, pa će moći da upozori i oduzme sredstva sa kojih se emituje muzika, ali i da zabrani rad ugostiteljskih objekata.

Kazne i zvučna izolacija

Propisane novčane kazne za kafedžije koji krše nove odredbe mogu da dostignu iznos i do čak milion dinara, ako za godinu dana ponove prekršaj. Odgovorno lice u preduzeću kazniće se iznosom od 25.000 do 50.000 dinara. Međutim, ukoliko ugostitelj i posle usmenog naređenja komunalnog milicionara ne prestane da pravi nedozvoljenu buku zaprećena je kazna od 200.000 dinara, pišu Novosti.

Ukoliko kafedžije žele da veče u lokalu s muzikom prođe bez prijava, moraće da ugrade zvučnu izolaciju, što će im stvoriti dodatni trošak. Kvadrat akustične zaštite objekta među prestoničkim firmama kreće se od 50 do 60 evra, što znači da bi za lokal od 100 kvadrata trošak bio između 5.000 i 6.000 evra.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar