Severna Makedonija donela ODLUKU: Vlada će proglasiti energetsku krizu

Učesnici na tržištu biće u obavezi da na svaki mogući način pribave električnu energiju za pokrivanje nestašice

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube printscreen

Očekuje se da će makedonska vlada u utorak na redovnoj sednici proglasiti vanredno stanje zbog energetske krize.

Restrikcija električne energije neće biti, najavljuje Ministarstvo privrede, a do kraja godine električna energija za domaćinstva neće poskupeti. Proglašenje krizne situacije u energetskom sektoru omogućiće direktno ubrizgavanje budžetska sredstva u energetske kompanije, poput MEPSO i AD ESM.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Učesnici na tržištu biće u obavezi da na svaki mogući način pribave električnu energiju za pokrivanje nestašice, prema uredbi o proglašenju energetske krize usvojenoj krajem oktobra.

Pored havarijske ispomoći, dodatnog uvoza i angažovanja rezervi, postoji mogućnost da se obezbede dodatna sredstva reprogramom potraživanja od balansno odgovornih strana, kao i oslobađanjem od obaveze garantovanja balansne odgvornosti.

To znači pokrivanje „rupa” koje su nastale iz disbalansa budžetskih sredstava, odnosno korišćenje novca građana za suočavanje sa posledicama izrazito nedomaćinskog odnosa u energetici i godina nepostojanja strategije u sektoru, ocenili su stručnjaci. Prema rečima Bektešija, verovatno će se raditi o iznosu od 100 miliona evra, sumi namenjenoj za kovid krizu koja nije utrošena.

U međuvremenu, AD ESM nastavlja da kupuje električnu energiju za domaćinstva, nakon što je REK Bitolj zbog tehničkog kvara obustavio rad sa jedinim blokom koji je i dalje proizvodio električnu energiju.

Kuštrim Ramadani, direktor MEPSO-a, rekao je da je kompaniji trenutno potrebno najmanje 30 miliona evra.

BONUS VIDEO:



Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar