Veliki USPEH srpskih lekara: Povezali kovid pacijenta na VEŠTAČKA pluća – evo o čemu je tačno reč

Njegov organizam nije reagovao ni na jednu od dostupnih terapija i ovaj najmoderniji način lečenja bio je jedina nada da mu se sačuva život

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

U KBC Bežanijska kosa u petak je izvedena prvi put u Srbiji operacija povezivanja na veštačka pluća kod kovid pacijenta kojem boravak na respiratoru nije poboljšao zdravstveno stanje, piše Alo.

Ovo je veliki uspeh našeg zdravstva jer je u redovnu proceduru lečenja uvedena nova metoda. Direktorka KBC Bežanijska kosa dr Marija Zdravković kaže da je ovaj zahvat urađen zahvaljujući tome što su pacijentu srčani parametri bili stabilni.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Odlučili smo se za ovu intervenciju pošto pacijent više nije reagovao na respirator, ali su mu svi srčani parametri bili dobri. ECMO podrazumeva veštačka pluća koja se nalaze izvan tela pacijenta i služe dok se njegova pluća ne oporave. Nadamo se da će se to desiti u narednih mesec dana koliko je moguće da se veštačka pluća koriste. Uspeli smo da mu podignemo saturaciju sa 80 na 95 – objašnjava dr Marija Zdravković.

Postavljanje na ECMO zahteva hirurški postupak za plasiranje posebnih linija ili katetera, poznatih kao kanile, u vene i arterije. Prilikom zahvata koji je izvela ekipa mladih doktora dr Zdravković ističe da su od velike pomoći bili profesor Dejan Marković iz Druge hirurške klinike Kliničkog centra u Beogradu i profesor Jovan Matijašević iz Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici.

Ona dodaje da se ona sama, ali i svi lekari koji su učestvovali u ovom zahvatu, nadaju da će se pacijent oporaviti. Ona kaže da se je metoda u Srbiji do sada korišćena u Sremskoj Kamenici, ali da je ovo prvi put da se koristi kod jednog kovid pacijenta. Prema saznanjima Alo!, pacijent je u KBC Bežanijska kosa dovezen iz jednog grada u unutrašnjosti Srbije i boluje od jedne neurološke bolesti.

Foto: Printsceen/Happy

Njegov organizam nije reagovao ni na jednu od dostupnih terapija i ovaj najmoderniji način lečenja bio je jedina nada da mu se sačuva život.

Pacijent takođe nije bio vakcinisan.

Kako radi ECMO?

– Mi vadimo krv iz tela, propustimo kroz tu membranu taj oksigenator, oksigenišemo, ubacimo kiseonik u krv, a izbacujemo ugljen-dioksid i vraćamo krv u telo. Znači, zamenjujemo funkciju pluća – rekao je za medije prof. dr Jovan Matijašević, upravnik Klinike za Urgentnu pulmologiju Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, i dodao:

– Ako dobijemo adekvatne gasne analize, onda se pacijent skida sa ECMO-a, nastavlja se sa mehaničkom ventilacijom i to najčešće budu pacijenti koji vrlo brzo budu skinuti s respiratora.

BONUS VIDEO



Izvor: Alo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar