Talibani zabranili upotrebu DEVIZA: Insistiraju na korišćenju domaće valute

Od njihovog dolaska na vlast nacionalna valuta avgani je jako devalvirala

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Taliban fighters take control of Afghan presidential palace after the Afghan President Ashraf Ghani fled the country, in Kabul, Afghanistan, Sunday, Aug. 15, 2021. (AP Photo/Zabi Karimi)

Talibanska vlada u Avganistanu objavila je danas da će od sada biti zabranjena upotreba strane valute u zemlji, čime će se dodatno ugroziti već posustala privreda.

“Ekonomska situacija i nacionalni interes zahtevaju da svi Avganistanci koriste avgani kao valutu za sve svoje transakcije”, rekao je portparol talibana Zabihulah Mudžahid u saopštenju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Islamski emirat naložio je svim svojim građanima, trgovcima, prodavcima, poslovnim ljudima … da se strogo uzdrže od upotrebe strane valute”, rekao je on.

Od dolaska talibana na vlast sredinom avgusta privreda zemlje koja je već bila poljuljana se urušila, a nacionalna valuta avgani, je jako devalvirala.

Rezerve Avganistanske centralne banke koje se drže u Vašingtonu su zamrznute pošto vladu još nije priznala međunarodna zajednica.

Svetska banka i Međunarodni monetarni fond prekinuli su pomoć zemlji iako je pogođena humanitarnom krizom.

U nekim zonama u zemlji, kao na primer u Kabulu menja se novac za američke dolare, i blizu pakistanske granice često se koristi pakistanski rupi.

BONUS VIDEO:



Izvor: Agencije

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar