Savet bezbednosti UN usaglasio tekst rezolucije o BiH: Kristijan Šmit NEĆE GOVORITI na sednici

Institucija Visokog predstavnika neće biti pomenuta u konačnoj verziji kojom se produžava mandat Eufora u BiH

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA/JASON SZENES

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usaglasio je tekst rezolucije o Bosni i Hercegovini. Institucija Visokog predstavnika neće biti pomenuta u konačnoj verziji kojom se produžava mandat Eufora u BiH. Visoki predstavnik Kristijan Šmit neće govoriti na sednici.

To je, ukratko, epilog višednevnih pregovora koje su članice Saveta bezbednosti vodile u Njujorku.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Sarajevski “Dnevni avaz” preneo je večeras šta se navodi u rezoluciji:

– Savet bezbednosti, utvrdivši da situacija na području bivše Jugoslavije i dalje predstavlja pretnju međunarodnom miru i sigurnosti, delujući u skladu s Poglavljem VII Povelje Ujedinjenih nacija: ovlašćuje države članice koje deluju kroz ili u saradnji sa Evropskom unijom da u daljem razdoblju od dvanaest meseci, počevši od datuma usvajanja ove rezolucije, uspostave multinacionalne stabilizujuće snage (Eufor Altea) kao pravnog naslednika Sfora pod zajedničkom komandom i upravljanjem, koje će ispunjavati svoje misije u vezi sa sprovođenja Aneksa 1-A i Aneksa 2 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i njegovih aneksa (zajednički Mirovni sporazum, S/1995/999, Aneks ), u saradnji sa prisutnošću Glavnog štaba NATO-a, u skladu sa dogovorima između NATO-a i EU-a kako je saopšteno Savetu bezbednosti u njihovim pismima od 19. novembra 2004, u kojima se priznaje da će Eufor Altea imati glavnu ulogu stabilizovanja mira u vojnim aspektima Mirovni sporazum, odlučuje obnoviti ovlašćenje iz stavke 11. svoje rezolucije 2183 (2014) za dalje razdoblje od dvanaest meseci počevši od datuma donošenja ove rezolucije – navodi se u rezoluciji.

Sednica Saveta bezbednosti jutros je bila odložena, a kasno danas posle podne saopšteno je da će biti održana sutra u 21 sat po srednjoevropskom vremenu.

BONUS VIDEO:



Izvor: Sputnjik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar