Nove turbulencije u fudbalskom vrhu: Predsedniku Fife preti zatvorska kazna?

Izostalo poštovanje zakona

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/Miguel Gutierrez

Predsednik FIFA Đani Infarntino našao se u problemu zbog kršenja patentnih prava, a argentinski list “La Nacion” je objavio tekst “Zatvor za predsednika FIFA Đanija Infantina”.

Tekst se odnosi na novu rundu navodnog kriminala u koji je upletena krovna svetska fudbalska federacija. Konkretno, reč je o primeni aerosola, spreja koji koriste fudbalske sudije da bi obeležili udaljenost na kojoj se postavlja živi zid pri izvođenju slobodnih udaraca.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Priča je u osnovi vrlo jednostavna. Ovaj je izum još 2007. na osnovu pronalaska argentinskog novinara Pabla Silve na utakmicama druge argentinske lige eksperimentalno izveo tadašnji predsednik Argentinskog fudbalskog saveza Hulio Umberto Grondona.

Patent se “uhvatio” preko noći, postao je sastavni i neizostavni deo fudbala, jer je onemogućeno varanje od strane igrača koji su sastavljali živi zid. Ono što sada u inkriminišuću ulogu stavlja Infatina je sledeće: brazilski vrhovni sud doneo je presudu u vezi tužbe koja je aktuelna već godinama, a u njoj su Silva i njegov brazilski partner Haine Alemagne tražili odštetu zbog povrede patentnog prava koji je FIFA nezakonito preuzela.

La Nacion navodi da je sud doneo odluku u korist tužioca i samo je pitanje iznosa koji će FIFA morati da plati pomenutim “autorima” tog revolucionarnog izuma. Govori se o cifri od čak 100 miliona evra koje bi morala platiti kao odštetu za ukradeno autorsko delo.

Ali, tu se ne radi samo o novcu, kazne u Brazilu za ovaj zločin mogu se kretati od jedne do četiri godine zatvora. Kako je tu upleten Infantino?!

Priču treba malo proširiti na 2014. u praskozorje Mundijala u Brazilu kad je Silva teoretski, a zatim i praktično vršio obuku za korišćenje spreja za 42 međunarodna arbitra koji su sudili utakmice SP-a. Silva i Alemane su tvrdili, a sud je to sada i potvrdio, da su njih dvojica nakon SP-a imali dogovor s bivšim čelnicima FIFA-e Huliom Umbertom Grondonom i Josefom Blaterom o službenoj upotrebi aerosola u zamenu za 40 miliona dolara, ali je nakon “Fifagate skandala” i smrti Grandone problem zastao s overom na zakonskoj osnovi. Fifa je uprkos svemu nastavila koristiti sprej tokom utakmica.

Tada je došlo do parnice na prvoj instanci uoči SP-a 2018. u Rusiji. Uprkos presudi brazilskog suda koji je još tada sprečio korištenje aerosola, Fifa je, tada već pod vodstvom Infantina, odlučila upotrebiti aerosol i tu je Infantinov udeo u priči. FIFA je promenila komercijalni naziv, ali je izum u osnovi ostao isti. Kako to obično biva, Infantino verovatno ipak neće u zatvor, nagodba u višemilionskom iznosu trebalo bi da zadovolji tužioce.

Bonus video:



Izvor: Objektiv.rs, Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar