Beli slez za bebe – Lek za suvi kašalj kod mališana

Evo na koje sve načine možete ublažiti kašljanje kod beba

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
beli slez za bebe
Foto: Shutterstock

Prehlade i suvi kašalj je veoma česta pojava kod beba. To znači da vaše dete razvija svoj imuni sistem i razvija otpornost na razne vrste virusa i bakterija. Prirodni lek, kao što je beli slez za bebe može biti od velike pomoći jer smanjuje simptome i ubrzava proces oporavka kod mališana.

Kašalj najčešće traje do dve nedelje, a ako vidite da se stanje vašeg deteta ne popravlja i posle tog vremena, ili ako u međuvremenu primetite da se simptomi pogoršavaju  (dete ima visoku temperaturu, mučninu, manjak aptetita…), treba što pre da se obratite pedijatru.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

No, u najvećem broju slučajeva prirodno lečenje je sasvim dovoljno da beba ozdravi. Budite spremni na to da će prehlade biti najčešće tokom jeseni i zime, kao i da je mogućnost zaražavanja znatno veća u jaslicama i obdaništu.

Najbitnije je da beba bude hidrirana, naspavana i da dobija sve nutrijente koji su joj neophodni. To će joj pomoći da se izbori sa kašljem u što kraćem periodu.

Beli slez je jedan od najpopularnijih lekova za suv kašalj, a od pomoći mogu biti i ovi prirodni lekovi.

Čaj za pluća – 7 čajeva za upalu pluća i izbacivanje šlajma

Najbitnije je da dete bude hidrirano

Jedna od najvažnijih stvari na koje treba da obratite pažnju kada je bolesno ne samo dete, već i odrasao čovek jeste unošenje dovoljno tečnosti. Voda bitno utiče na skraćivanje perioda oporavka i pomaže na brže izbacivanje šlajma, bilo kroz nos ili pljuvačkom.

Kako da znate da li je beba hidrirana? Deci je otprilike potrebna jedna čaša (2,3 decilitra) vode po godini života. Dakle ako beba ima jednu godinu pobrinite se da popije jednu čašu vode, ako ima dve godine – dve čaše vode…

Foto: Shutterstock

Treba povećati količinu vode naročito ako dete odbija mleko, ili ima bitno smanjen apetit. Vodu može unositi i preko supica i kašica. Kašicu možete držati u frižideru, pa hraniti dete tom hladnom hranom, jer to može smanjiti otok grla.

Nudite vodu detetu na svakih sat vremena, a ako odbija da je uzme, potrudite se da unese vodu putem hrane i prirodnih sokova.

Oprobani ruski lek za čišćenje pluća: Naročito je efikasan u smirivanju pušačkog kašlja (RECEPT)

Med smanjuje kašalj

Smatra se da je med jednako delotvoran kao beli slez za bebe. Ovaj prirodni zaslađivač je odličan za kašalj zato što smanjuje svrab u grlu, a taj svrab i iritacija su upravot to što tera dete na kašalj.

Takođe, poznato je med ima antibakterijska svojstva, te ima antibiotska delovanja. To će pomoći u borbi protiv bakterija.

Bebi možete dati kašičicu meda ili napraviti kašicu sa medom i voćem, što je ukusna poslastica koja je izuzetno dobra za imunitet.

Imajte na umu da deca mlađa od godinu dana ne mogu da uzimaju med, zbog rizika od botulizma. Ova bakterija se unosi putem hrane, naročito konzervirane hrane. Zato je od ogromne važnosti da hrana koju dajete bebi bude dobro skuvana.

Umiruje kašalj, čisti pluća i jača imunitet: Narodni lek od samo tri sastojka (RECEPT)

Nakon navršene godine života, deca znatno ređe oboljevaju od ove bolesti, te je tada sigurno davati im med.

Još jedan način kako da olakšate detetu da konzumira med jeste da ga pomešate sa toplom vodom. Med će se istopiti, a voda će biti slatka i dete će je tako pre popiti. Zapravo ovo je odličan trik da dete bude hidririano i da se ublaži kašalj.

Foto: Credit line: H + S Images / ImageSource / Profimedia

Uzdignite bebinu glavu

Da napomenemo, deca koja su mlađa od jedne i po godine treba da spavaju bez jastuka. Tako da se ne preporučuje da bebina glava bude podignuta.

No, ako je beba starija od osamnaest meseci možete podmetnuti dva jastučića. Problem sa tim je što se deca često okreću tokom sna i nisu navikli da im je glava blago uzdignuta dok leže.

Način da ovo rešite jeste da malo podignete dušek na gornjoj strani. Ispod dušeka možete staviti peškiriće, pa će tako glava biti blago uzdignuta u kom god da je beba položaju.

Ova tehnika se koristi i kod odraslih. Kada je glava podignuta grlo manje svrbi i sliva se manje šlajma, čime se kašalj smanjuje. Bitno je da smanjite iritacija, jer kada je suvi kašalj u pitanju to je začarani krug – kašalj iritira grlo i tako se još više kašlje.

Kašalj nikako ne prolazi? Ovo su potencijalni UZROCI

Ipak, iako je ovaj metod prilično uspešan, preporučujemo vam da se posavetujete sa pedijatrom pre nego što se na nju odlučite.

Često vetrite prostoriju

Naročito u zimskom periodu, roditelji žele da zagreju dete i trude se da temeperatura u prostoriji bude stalno visoka, kako bi bebi bilo prijatno. No, bitno je zapamtiti da bilo da je dete bolesno ili ne, prostorija mora biti provetrena.

Naravno, to je naročito bitno ukoliko je neko od ukućana bolestan, jer svež vazduh ne samo da rasteruje viruse i bakterije iz vazuduha, već može i pomoći da se kašalj smanji.

Foto: Shutterstock

Nemojte toliko dugo vetriti da se dete smrzne, dovoljno je otvoriti prozor na desetak minuta, ali više puta na dan.

Još jedan način da pomognete detetu da se brže oporavi jeste da idete u kratke šetnje. To može biti samo krug oko zgrade ili kratka igra u dvorištu. Nemojte umarati dete.

Prilikom šetnje, pričajte sa njim i terajte ga na razgovor, jer će dete tako udisati hladan vazduh, koji će smanjiti iritaciju i pomoći će iskašljavanju.

Ovaj metod može biti posebno efektan ako dete počne iznenada da kašlje u toku noći i ne može da prestane. Još jedan metod je da detetu date beli slez za bebe.

Prirodni lek za kašalj – 10 starinskih recepata

Beli slez za bebe – kako se koristi?

Beli slez je jedan od najpoznatijih čajeva za lečenje suvog kašlja. Njegova efektnost je u tome što kada stoji u toploj vodi, on ispušta sluz, a ta sluz smanjuje iritaciju i omogućava brže iskašljavanje.

Za sada nisu poznati negativni efekti belog sleza na trudnice i dojilje, a prema studijama beli slez za bebe može biti odličan. Naravno, za mališane je potrebno napraviti razređenu varijantu.

beli slez za bebe
Foto: Aleksandar Kitanovic / Alamy / Alamy / Profimedia

Beli slez se zato meša sa kamilicom. Kombinacija ova dva čaja dokazano smanjuju kašalj kod mališana.

Evo kako se beli slez za bebe priprema. Prokuvajte 1 decilitar i ostavite da se prohladi, dok ne bude topla. Potom ubacite ravnu kašičicu korena belog sleza i pola kašičice kamilice. Ostavite da se čaj ohladi, neka odstoji do sat vremena, pa onda procedite.

Dete može piti čaj gutljaj po gutljaj tokom celog dana. Ako je dete starije od godinu i po dana možete ga zasladiti sa malo meda, kako bi ga dete lakše popilo.



Izvor: Objektiv.rs, helathline.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar