5G mreža KONAČNO stiže u Srbiju! Počinje akcija za uvođenje nove tehnologije: Internet brži nego ikada

Inače, uvođenje 5G mreže je krenulo početkom prošle godine, ali je ono zbog pandemije koronavirusa odloženo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Nakon što je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić izjavila da će aukcija za dodelu frekvencija za uvođenje 5G mreže u Srbiji biti raspisana do kraja prve polovine 2022. godine, stručnjaci za Objektiv otkrivaju šta ova tehnologija donosi građanima Srbije, koje su njene prednosti, a šta su mane.

Inače, uvođenje 5G mreže je krenulo početkom prošle godine, ali je ono zbog pandemije koronavirusa odloženo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako je kazala ministarka, RATEL je uputio javni poziv za proveru zainteresovanosti mobilnih operatora da učestvuju u aukciji i mobilni operatori su izrazili zainteresovanost za učešće na ovoj aukciji. Međutim, kako Objektiv istražuje, a što pokazuje i svetska mapa 5G mreže, u Srbiji već postoje predajnici namenjeni za ovu mrežu, koji zasad ne rade. Nalaze se samo u Beogradu, dok se nakon što ova mreža bude uvedena u Srbiju očekuje njihovo postavljanje širom zemlje.

Aleksandar Nešković, šef Katedre za telekomunikacije na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, kaže da je 5G mreža logički nastavak prethodnih generacija mobilne tehnologije.

‒ 5G sistemi su tehnološki napredniji i oni onu količinu informacija koju želite da prenesete prenesu mnogo brže. Prvi put mobilne mreže mogu da ispune neke zahteve koje ranije nisu ni blizu mogle da kvalitetno podrže, a to je, recimo, brzina odziva, što je jako važno ‒ navodi Nešković.

Mapa 5G predajnika Foto: Shutterstock

Mnogi segmenti ove mreže, prema rečima Neškovića, imaće direktan uticaj na kvalitet života.

‒ Zamislite da kad dođete na posao, auto dođe ispred vaše kuće, izađete tamo gde radite i on ode sam da se parkira. To će omogućiti i međusobno korišćenje vozila od više korisnika, i veću bezbednost u saobraćaju‒ kazao je profesor. Primera radi, ako bismo film skidali nekoliko minuta, koji bismo gledali u punoj rezoluciji, sa 5G bi nam trebalo nekoliko sekundi.

Najveće kontroverze

Peta generacija mobilnog interneta, čuvena 5G mreža, od trenutka kad je najavljena izaziva brojne kontroverze u javnosti.

– Mutacije, tumori, uništavanje prirode i ekosistema, pomor ptica samo su neke od „opasnosti” koje su kritičari upleli u priču o 5G mreži, pa je ona ubrzo dobila i novo ime – mreža smrti.

– Jedna od čestih teorija tiče se toga da bi 5G mreža, kad se rasprostrani, mogla da probija ljudsku kožu, unosi štetne materije i stvara tumore. Stručnjaci navode da nema dokaza za ove tvrdnje.

– Švajcarska je prošle godine zabranila 5G mrežu zbog zabrinutosti za zdravlje. Nakon velikih protesta i referenduma protiv 5G, mreže nacionalna agencija za okolinu Švajcarske uputila je dopis kantonalnim vladama i navela „kako se moraju prilagoditi zahtevu da zračenje ostane ispod dopuštenog nivoa”.

– Pomor ptica. Hajka na mobilne sisteme pete generacije dobila je podstrek kad je Holanđanin Džon Kuls, objavio da je od 26. oktobra do 2. novembra 2018. godine došlo do pomora ptica u Hagu. Kuls je objavio da su u to vreme vršena testiranja opreme za 5G sisteme. Međutim, konkretan dokaz povezanosti ove tehnologije i uginuća ptica ne postoji.

– Teoretičari zavera navode da će se putem ove mreže skupljati podaci i ljudi pratiti na svakom koraku zarad raznih ciljeva.

Piše: Nikolina Marić

Ostale aktuelne priče pročitajte u današnjem štampanom izdanju Objektiva 

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. antivakseri na aparatima, čim ovo krene videćemo ih sa folijama na glavi.. Kod mene na poslu koleginica već godinu i po dana drži neku figuricu na stolu koja je "neutralizator 5g signala", jer je ubedjena da se korona širi preko 5g mreže

    Odgovori

Ostavite komentar