Procurili novi PODACI istrage monstruoznog zločina u Aleksincu: Đokići ubijeni zbog 500.000 evra?

Nekima je, kako je do sada utvrđeno istragom, Goran novac pozajmljivao s kamatom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Masa Bandjur, Privatna arhiva

Dužnici su Goranu Đokiću (57), ubijenom 27. septembra sa suprugom Gordanom (56) i ćerkom Lidijom (25) u selu Moravac, morali da vrate pola miliona evra.

Najveći dug iznosio je 250.000 evra, a drugi na listi onih koji su pozajmljivali novac od Gorana jeste čovek pored čijeg imena je upisan iznos od 100.000 evra. Ostali ljudi koji su kod njega dolazili po pozajmicu tražili su i dobijali po 10.000-15.000 evra.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ukupna suma njegovih pozajmica kreće se između 480.000 i 500.000 evra. Nekima je, kako je do sada utvrđeno istragom, Goran novac pozajmljivao s kamatom, koja se kretala do 30 odsto. Drugima je tražio da mu vrate samo glavnicu.

– Dosadašnjim saslušanjima meštana Moravca ustanovljeno je da su kod Gorana mnogi dolazili s molbama za pozajmicu. Nikome u selu se nije predstavio kao zelenaš, već naprotiv, kao dobar komšija. Nikoga nije odbio – objašnjava izvor blizak istrazi i dodaje da su sve to bili manji iznosi, na koje nije obračunavao kamatu.

Zbog toga inspektori koji istražuju trostruko ubistvo motiv zločina traže u većim iznosima pozajmljenim ljudima van Moravca. Neki podaci su nađeni u Goranovim zabeleškama, a neki su dobijeni posle saslušanja više od 100 poznanika, prijatelja i članova porodice Đokić. Niko od njih nije pao na poligrafu, što znači da je vrlo verovatno da su govorili istinu.

– Isplivalo je nekoliko imena manjih preduzetnika iz Aleksinca. Sada se proverava u kakvim su poslovnim relacijama bili s Goranom. Utvrđuje se da li je reč o klasičnim menjačkim poslovima s obzirom na to da je Goran vodio jednu od najvećih menjačnica u tom gradu ili pozajmicama. On je davao i zelenaške pozajmice, koje su inače opasne za dužnika jer se s kašnjenjem dug ponovo obračunava i strahovito brzo raste – objašnjava izvor.

Istražiteljima posao otežava činjenica da Goran s familijom nije razgovarao o poslovima. Menjačnicu je vodio sam, a ćerki Lidiji nije dozvoljavao da mu pomaže iako je to želela. Dobri poznavaoci prilika u Aleksincu su podeljeni. S jedne strane su oni koji tvrde da je bio izuzetno pošten, da je poštovao zakon. Ima, međutim, i onih koji navode da je iza kulisa menjačnice vodio zelenaški biznis, s najvećim kamatama u gradu.

Zato je scenario trostrukog ubistva u Moravcu, kažu oni, vrlo jednostavan: dužnik nije mogao ili hteo da vrati novac, angažovao je ekipu profesionalnih ubica, koje je platio mnogo manje od iznosa duga Goranu, a oni su ga pratili, sačekali i ubili. Gordana i Lidija su kolateralna šteta. Bile su na pogrešnom mestu u pogrešno vreme.

Ne isključujući nijednu moguću varijantu ovog monstruoznog zločina, inspektori iz Niša, Aleksinca i odeljenja za krvne delikte beogradske policije prate i ostale tragove, prenosi Republika.

– Kada bismo pravili rang listu mogućih motiva, u ovom času bismo 70 odsto verovatnoće dali zelenaškom ili običnom dugu, 20 odsto klasičnoj pljački, a 10 odsto obračunu ličnog karaktera – objašnjava izvor.

BONUS VIDEO:

Izvor: Republika

Komentari (3)

  1. Ako cemo tako i banke zaradjuju na tudjoj muci, i drzava zaradjuje na tudjoj muci, svi zaradjuju na necijoj muci. Takav je ovaj svet.

    Odgovori
  2. Niko nikog ne tera da pozajmljuje. Sada te nije žao jer je zelenaš,. Što nije išao u banku? Ne opravdava ga ništa za ubistvo!

    Odgovori
  3. Da budu ubijeni svakako nisu zasluzili pogotovo supruga i cerka one su nevine mucenice postradale. Kriv je taj njihov otac zato sto se bavio zelenasenjem i navukao im bedu na vart. Opet ponavljam ne opravdavam ubistvo ali bio je zelenas i nije bio cvecka matori je zaradjivao na tudjoj muci i na kraju je porodicu doveo gde je doveo do tragedije da ih neko poubija sve na pravdi boga zbog para. Nije bio dovoljno pametan puno je muljao i eto do cega je doslo. Svako ko mulja kasnije ili pre sebi navuce neke gadne tipove na vrat.

    Odgovori

Ostavite komentar