NESVAKIDAŠNJA USPOMENA

Decenijama je čuvala njenu UMRLICU: Tajna legendarne Olivere Marković otkrivena je tek nakon njene SMRTI

Svemu može biti uzrok jedna velika nepravda...

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/Youtube

Legendarna glumica Olivera Marković preminula je u julu 2011. godine, a u oktobru iste godine održan je program posvećen njoj u Narodnom pozorištu u Beogradu. Tada je njen sin, reditelj Goran Marković, predao kustotu Muzeja Narodnog pozorišta kutiju sa njenim ličnim stvarima, a posebnu pažnju svima je privukla jedna umrlica koju je Olivera čuvala.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U pitanju je umrlica glumice Žanke Stokić, a Oliverin sin je i objasnio zbog čega je ona tu.

Prema njegovim rečima, glumica je skinula sa jednog drveta ubrzo nakon Žankine sahrane, 1947. godine.

Smatra se da se Olivera divila starijoj koleginica, a da je verovatno i bolela nepravda koja je Žanki načinjena svojevremeno. Naime, ona je u februaru 1945. godine bila izvedena pred Sud za suđenje zločina i prestupa protiv nacionalne časti i to zbog optužbe da je sarađivala sa okupatorima.

Nije imala branioca, a osuđena je na osam godina gubitka nacionalne časti, zbog čega joj je određeno da čisti ulice.

Dve godine nakon toga, Žanka je molili da joj se dozvoli da se vrati glumi kako ne bi živela od tuđe milostinje. Kada joj je to odobreno i kada je Bojan Stupica došao da joj ponudi da zaigra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, smatra se da ju je to “dotuklo”.

Kako se pretpostavlja, za staru i već izmučenu glumicu to je bio preveliki šok i umrla je tri dana kasnije. Sahranjena je uz pesmu “Oj, Moravo” na Topčiderskom groblju, a mnoštvo ljudi je došlo da je isprati na večni počinak.

Sigurno je da se mlada Olivera, tek udata za kolegu Radeta Markovića, divila velikoj Žanki, zvezdi narodnog pozorišta. Ono što je zanimljivo jeste to da je Žanka Stokić prva odigrala čuvenu Gospođu ministarku u istoimenoj predstavi, a godinama kasnije i Olivera Marković se našla u istoj ulozi.

 

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar