Amerika razvija LASERSKO oružje: Stiže pravo iz Sci-Fi filmova (VIDEO)

Sistem C-UAS HELWS bi trebalo da bude gotov do 2023.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Projekat PHaSR; Foto: HO / AFP / Profimedia

Dronovi i laseri igraće veliku ulogu u budućnosti, a Amerika ne sedi skrštenih ruku, već planira da izradi oružje, slično onome iz Sci-Fi filmova.

Objektiv je ranije pisao o prednostima bespilotnih letelica (UAS – Unmanned aircraft systems) i njihovom užurbanom razvoju u svetu, dok se istovremeno smišljaju novi sistemi odbrane.

U narednoj godini, Ministarstvo odbrane SAD planira da potroši najmanje 636 miliona dolara na C-UAS projekte (Counter-UAS), prenosi EurAsian Times.

Sistemi za detekciju

Neprijateljski dronovi mogu se detektovati pomoću infracrvenih, elektro-optičkih ili akustičnih senzora. Postoji i opcija radarskog praćenja, mada ona nije potpuno pouzdana zbog malih dimenzija letelica i njihovog odraza.

Treća metoda je praćenje bežičnog signala, kojim se upravlja dronovima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kada je opasnost identifikovana koriste se različite metode za “eliminaciju” – elektronsko ometanje signala, mreže, tradicionalni PVO sistemi, pa čak i trenirani orlovi.

Američka vojska sada radi na sasvim novom pristupu, a to je lasersko naoružanje.

Prvi pokušaj

U avgustu mesecu, Pentagon je naručio izradu laserskog oružja, stručnog naziva C-UAS HELWS (Counter-Unmanned Air Systems High Energy Laser Weapon System), kojim bi mornarica “lovila” dronove.

Ovo nije prvi put da SAD pokušava da razvije ovakvo naoružanje. Ratno vazduhoplovstvo je 2005. predstavilo projekat PHaSR (Personnel Halting and Stimulation Response), od kojeg se u međuvremenu odustalo.

Laseri su vrlo efikasni protiv dronova, jer precizno nanose štetu i izazivaju njihovo rušenje.

Kompakt oružje

Novi ugovor potpisan je s kompanijom MZA Associates iz Albukerkija, koja će razviti kompakt oružje za eliminisanje neprijateljskih letelica.

Ono neće biti mobilno u klasičnom smislu, i verovatno će zahtevati kamion ili kran za transport.

To znači da su daleko od ručnog naoružanja, popularizovanog u filmovima fantastike, ali najavljeni projekat prikazuje smer u kojem se vojna industrija kreće.

Očekuje se da MZA Associates okonča posao do avgusta 2023.


BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar