Loše kuhinjske navike: Sedam grešaka koje u kuhinji prave i najiskusnije kuvarice

Ukoliko preskočimo ove greške, hrana će biti ukusnija i kvalitetnija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Početnici, ali i iskusni kulinari, prave poneku grešku prilikom pripreme hrane.

Te greške često promene ukus hrane ili ubijaju hranljive materije korisne za naš organizam, te tako štete kvalitetu ishrane, ili otežavaju pripremu hrane.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

1. Priprema neodmrznutog mesa

Nedovoljno odmrznuto meso može, nakon obrade, da izgleda gotovo i spremno za jelo, ali iznutra će, gotovo sigurno, ostati živo.

Ukoliko ga pržite, topljenje leda će izazvati prskanje ulja van tiganja, pa može doći i do povreda. Najbolje bi bilo da meso odstoji 24 sata van frižidera. Tako ćete biti sigurni da se meso u potpunosti odledilo.

Foto: Luca Santilli / Panthermedia / Profimedia

2. Isti nož za različite namirnice

U pripremi hrane najčešće koristimo jednu vrstu noža, što je pogrešno, i vrlo često nepraktično. Za meso je najbolje koristiti velike noževe. Za mekano povrće najbolje koristiti manje reckave noževe, a za tvrdo, takođe velike. Za rezanje hleba ili suvih kolača, najbolje je koristiti velike noževe sa reckama.

3. Mešanje skuvanog pirinča

U verovanju da će se tako pre ohladiti i osušiti, ljudi često mešaju pirinač nakon što ga skuvaju. Međutim, time se zrna pirinča lome, i ispuštaju se vrući sokovi koji su se prethodno nalazili u zrnu, tako da mešanjem zapravo ne postižete ništa.

Foto: Shutterstock

4. Prosipanje vode u kojoj se hrana kuvala

Voda u kojoj ste prethodno kuvali povrće može biti iskorišćena za spremanje supe ili čorbe. Kuvanjem povrća, dobar deo hranljivih materija ostaje u vodi, tako da je velika šteta ukoliko to ne iskoristite.

Foto: Shutterstock

5. Korišćenje iste vrste ulja

Jednostavno, nije svako ulje namenjeno svakoj vrsti hrane, niti prženju. Za prženje se preporučuju kukuruzno ili suncokretovo ulje, dok su maslinovo ulje, i ulje bosiljka mnogo bolji za pravljenje salate.

6. Dodavanje ulja prilikom kuvanja testenine

Ovim se takođe ne postiže apsolutno ništa, uprkos ustaljenom verovanju da će se na ovaj način sprečiti lepljenje testenine. Ovaj postupak čak može i da pokvari ukus vaše paste.

Shutterstock

7. Stavljanje hrane u hladnu posudu:

Ukoliko u nezagrejan tiganj ili šerpu, u koje ste prethodno stavili ulje ili mast za pripremu, stavite i hranu, ona će upiti više masnoće, što nikako nije zdravo.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar