Legendarni Francuz iz lože gledao horor u Njukaslu: Bio sam mrtav 12 minuta, morali da mi polome 5 rebara

"Čak i ako vam posle spasu srce, sa takvim oštećenjima mozga ne može da se preživi"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/AP Photo/Jon Super

Vikend u Premijer ligi nažalost je obeležila scena sa “Sent Džejms Park”, gde je jednom navijaču morala da se ukaže pomoć nakon što je kolabirao.

Uz pomoć navijača, fudbalera i najvažnije lekara, njemu se stanje popravilo, a celu tu situaciju iz lože je pratio nekadašnji igrač Njukalsa, David Žinola.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Francuz je pre pet godina, nakon jedne fudbalske utakmice doživeo srčani udar.

Kada je video šta se dogodilo na stadionu Njukasla, on je osetio jezu i naglasio koliko je važno da prisutni znaju kako se oživljava čovek kome je neopnodno pružanje pomoći.

Foto: PAUL VICENTE / AFP / Profimedia

– Važno je da prvi čovek reaguje, koliko god je potrebno, čekajući da se pojavi neko sa defibrilatorom. Hirurg koji me je operisao i koji mi je ugradio četiri baj-pasa mi je rekao: “Ja ti nisam spasio život, život ti je spasio čovek pored tebe koji te je oživaljavao” – rekao je on.

Žinola je otkrio da je te 2016. godine 12 minuta bio nesvestan.

– Frederik Mendi i ti momci su naučili kako to da rade, oživljavali su me 12 minuta. Ja sam bio mrtav 12 minuta. To je bitno, jer se u suprotnom ošteti mozak. Čak i ako vam posle spasu srce, sa takvim oštećenjima mozga ne može da se preživi – istakao je on.

Takođe Francuz je naglasio da je potrebno da se prilikom reanimacije bude grub i da se ne osvrće na to što je moguć lom kostiju. Jednostavno, to je neizbežno.

– Slomili su mi 5 rebara pritiskom, a bitno je da neko bude tu da vas zameni, jer je to jako težak posao. Jako je bitno da pritisak bude jako snažan, nije bitno ako nekome polomite rebra. To je ključno, ne smete se plašiti – naglasio je Žinola u važnoj poruci.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar