Energetska kriza trese ceo svet: U Srbiji NEMA STRAHA, neće biti nestašice i poskupljenja struje i gasa

Kriza je izazvana gašenjem elektrana, prelaskom na čista goriva, nedovoljno napunjenim skladištima i ogromnom tražnjom pred zimu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/youtube

Svet potresa jedna od najvećih kriza zbog skoka cene energenata, dok sa druge strane Srbija ima garancije da će cene struje i gasa biti stabilne. Za razliku od Evrope, koja i pre dolaska zime već strepi da li će se smrzavati zbog visokih cena i nestašice energenata na tržištu, Srbija za sada nema razloga za brigu.

U Srbiji će, ističu stručnjaci, najcrnji scenario biti izbegnut jer su obezbeđene dovoljne količine gasa, ali i struje, a nije na vidiku ni njihovo poskupljenje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ozbiljna kriza

Najveća energetska kriza i vrtoglavi skok cena u poslednjih 30 godina uzdrmao je gotovo ceo svet. Kriza je izazvana je gašenjem elektrana, prelaskom na čista goriva, nedovoljno napunjenim skladištima, pa samim tim i ogromnom tražnjom za gasom i strujom pred zimu. Tako se cena plavog energenta od početka godine čak učetvorostručila! Situacija se iz dana u dan pogoršava, a mnoge vlade se plaše nestanka struje uoči neizbežnog skoka potražnje tokom zime. U Ujedinjenom Kraljevstvu pet manjih dobavljača već je prestalo sa radom u poslednjih mesec dana zbog nemogućnosti da plate energiju kojom je trebalo da snabdevaju preduzeća.

Sa druge strane, sva je prilika da se Srbija neće suočiti sa scenariom divljanja cena. Najave za poskupljenje električne energije za domaćinstva nema, a stigla su i uveravanja da će cena gasa biti stabilna.

– Srbija će dobiti najbolju cenu gasa u celoj Evropi i imaće uredno snabdevanje bez obzira na energetsku krizu koja potresa svet – rekao je Jurij Borisov, zamenik premijera Ruske Federacije i kopredsednik ruskog dela Međuvladinog komiteta za saradnju dve zemlje. On je ovakav stav preneo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nakon susreta u Beogradu.

Kada je gas u pitanju, Srbija ima dugoročan sporazum sa “Gaspromom”, ali sigurnost je postignuta i izgradnjom gasovoda Balkanski tok. Dok Evropa plaća za 1.000 kubnih metara gasa više od 1.150 dolara, mi ga kupujemo za samo 270 dolara, a i skladište u Banatskom Dvoru je puno.

– Srbiju ne očekuju nikakvi problemi u snabdevanju gasom uoči i tokom predstojeće zimske sezone. Što je još važnije, cena gasa za domaćinstva neće se menjati do kraja grejne sezone, dok će za velike potrošače biti komercijalna – rekao je direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović.

Nema poskupljenja

Skoka cena za domaćinstva neće biti ni kad je struja u pitanju, dok za privredu cene diktira berza. Prvi čovek EPS Milorad Grčić istakao je da je važno znati da, iako su cene za privredu skočile, EPS-ove cene su i dalje najpovoljnije u odnosu na konkurenciju.

– Berzanski stručnjaci ukazuju na to da će se cene stabilizovati, ali nikada na nivo pre toga. Rekordne cene gasa, ali i uglja, koji je najskuplji u poslednjih 13 godina, usijale su berze električne energije. “Elektroprivreda Srbije” obezbedila je sve uslove za stabilnu proizvodnju uglja i struje, i snabdevanje električnom energijom – naveo je Grčić.

I sami energetski stručnjaci ističu da nam ne sledi evropski scenario i dodaju da zemlje EU nisu na vreme dogovorile snabdevanje energentima. Prema rečima predsednika Skupštine Udruženja za gas Vojislava Vuletića, uzrok naglog poskupljenja gasa je pogrešno vođena politika u evropskim zemljama, koje nisu na vreme ugovorile gas sa Rusijom.

Čadež: Privredi struja iz naših izvora po ograničenim cenama

Potresi na međunarodnom tržištu električne energije stvaraju ogromne troškove privredi i kompanije su suočene sa problemom kako da održe poslovanje i obezbede sirovine, jer rast cene struje povlači poskupljenje svega ostalog, kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. On prelazno rešenje vidi u snabdevanju privrede strujom iz domaćih izvora po ograničenim cenama, objavila je PKS.

– Niko nije očekivao ovakav udar i ogromni skok cene gasa i električne energije – rekao je Čadež.

U Albaniji vanredno stanje

Da je u drugim zemljama situacija već haotična, svedoči i podatak da je albanski premijer Edi Rama proglasio vanredno stanje zbog snabdevanja električnom energijom. On je nakon vanredne sednice Saveta ministara najavio da će u subotu biti i zvanično objavljen plan za rešavanje krize. Prema Raminim rečima, taj plan bi trebalo da pomogne građanima svih slojeva društva.

– Imamo situaciju sa diktatorskim rastom cene električne energije na međunarodnim tržištima. Ova odluka daje državi mogućnost da interveniše finansijskim ili administrativnim instrumentima kako bi se nosila sa situacijom – rekao je Rama.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar