Država SPREČAVA UMIRANJE trudnica i porodilja: Ginekolozi idu na kurs o vakcinama

Teško je prihvatiti da svaki dan gubimo ljude, a posebno mlade – kaže državni sekretar

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Neprihvatljivo je što su pojedini ginekolozi u Srbiji savetovali svojim pacijentkinjama koje su u drugom stanju da se ne vakcinišu. Nećemo donositi represivne mere za takve lekare, ali od ponedeljka krećemo u ozbiljnu kampanju širom zemlje, pa će ginekolozi u domovima zdravlja, dispanzerima i opštim bolnicama biti edukovani o važnosti vakcine za buduće majke i njihove bebe, kaže za Objektiv državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đelek nakon što je pre dva dana dvadesetšestogodišnja nevakcinisana porodilja preminula od posledica koronavirusa.

GINEKOLOZI PREKRŠILI MORALNU OBAVEZU

Dr Đerlek ističe da smrt devet trudnica i porodilja koje su preminule u poslednjih nekoliko nedelja od kovida-19 mora da bude opomena za sve ginekologe i akušere koji su prekršili svoju ljudsku i moralnu obavezu sugerišući mladim majkama da se ne vakcinišu. – Mislim da smo za ovih godinu i po dana shvatili da je kovid-19 smrtonosna bolest i da je vakcinacija jedini način da se vratimo normalnom životu. Teško je prihvatiti da svaki dan gubimo ljude, a posebno mlade – kaže državni sekretar. Dužnost svakog lekara, ne samo ginekologa, jeste da dobro poznaje zdravstveno stanje svog pacijenta, a državni sekretar navodi da je zakonska obaveza izabranih lekara da prate preporuke i preporuče vakcinaciju. Ukoliko izabrani lekar savetuje trudnici da se ne vakciniše, njegova obaveza je da takav razlog obrazloži u izveštaju i tako opravda svoju odluku – kaže dr Đerlek.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Foto: Printscreen/ Youtube

OPASNOST OD PREKLAPANJA S GRIPOM

Dr Đerlek upozorava na mogućnost da nam preti preklapanje kovida-19 i sezonskog gripa, te da zato svi treba da se vakcinišu. – Počeli smo s vakcinacijom protiv sezonskog gripa i cilj je da se što više ljudi vakciniše, a posebno osetljive grupe. Evidentno je da će pandemija potrajati još godinu ili dve, pošto smo propustili šansu koja nam je data proizvodnjom vakcina. Ja sam optimističan, želim da ohrabrim ljude. Budimo hrabri, vakcinišimo se, slušajmo stručne ljude i verujmo njima. Tako ćemo se približiti pobedi nad koronom – tvrdi državni sekretar.

VEĆINA TRUDNICA ZARAŽENA IZMEĐU 28. I 34. NEDELJE

Načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo KBC „Dr Dragiša Mišović” dr Slađana Mihajlović navodi da su rizične sve kovid trudnoće i zaražavanje u bilo kojoj nedelji. – Pokazalo se da je većina trudnica koje su razvile težu kliničku sliku zaražena između 28. i 34. nedelje trudnoće. Tada se pogorša njeno respiratorno stanje, ali to je i period kada pokušavamo da prolongiramo dane do porođaja zbog bebe, da bi joj sazrela pluća. Majke su na medikamentima, dajemo im i lekove za sazrevanje bebinih pluća. Nakon porođaja, infektolozi i internisti nastavljaju s lečenjem pacijentkinje – kaže Mihajlovićeva.

PTT škola pokreće dualno obrazovanje

Vršilac dužnosti direktora „Pošte Srbije” Zoran Đorđević i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić obišli su juče Srednju tehničku PTT školu, koja se priključila projektu dualnog obrazovanja. Ovom prilikom Zoran Đorđević i direktor škole Goran Stanojević potpisali su ugovor o dualnom obrazovanju, koji će učenicima omogućiti praktičnu obuku u „Pošti Srbije”.

Celo selo se vakcinisalo nakon smrti sugrađana

Od posledica koronavirusa nedavno su u dva dana umrli četrdesetogodišnji muškarac i njegov otac iz Grošnice kod Kragujevca, pa su sutradan na punkt za imunizaciju došli gotovo svi meštani ovog naselja da se vakcinišu. Direktor kragujevačkog Doma zdravlja Vasilije Antić ističe da je žalosno to što se pojedinci za vakcinaciju odlučuju tek kada neko iz njihovog okruženja izgubi borbu sa ovim virusom, kao i da je od juče na novoj lokaciji otvoren punkt za masovnu imunizaciju u školi „Vukašin Marković” u Erdogliji.

Nemoguće naći zamenu za bolesne nastavnike

U svakoj školi u Srbiji je zbog zaražavanja kovidom, izolacije ili samozolacije van sistema i do 30 odsto radnika, a u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u školama je skoro nemoguće naći zamene, navodi Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije. Kao razlog što je skoro nemoguće naći stručne zamene nastavnog kadra, Unija navodi i zaradu zaposlenih, ističući da je „ponovo ispod republičkog proseka za procentualno najobrazovaniju struku” u Srbiji

Piše: SANJA RADOVANOVIĆ

Ostale aktuelne priče čitajte u štampanom izdanju lista Objektiv za 14. oktobar.

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar