Doktor o slučaju smrti porodilje: Krivična odgovornost za one koji savetuju trudnice da se NE VAKCINIŠU

Porodilja je preminula prekjuče popodne posle teške borbe za život

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Vladimir Milovanović

Na primeru porodilje D. J. (26), iz Beograda kovid-19 je, nažalost, još jednom pokazao svu nepredviljivost infekcije, i nemoć da se sačuva mlad život i kad se preduzme sve čime medicina raspolaže.

– Ništa nije moglo da pomogne – kaže za “Novosti” dr Ivo Udovičić, komandant VMC Karaburma.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Porodilja iza koje je ostala tromesečna beba, kod nas je stigla 5. oktobra, u teškom opštem stanju, bukvalno razorenih pluća. Dovezena je od kuće, ne iz neke druge bolnice, ali kovid je takav, možda je ona tog popodneva bila dobro, a već uveče jako loše. Odmah je primljena u intenzivnu negu, odmah priključena na respirator, ali pluća su bila u tako lošem stanju da ništa nije moglo da se uradi. Borili smo se pet dana, preminula je 10. oktobra.

Doktor Udovičić kaže da bolnica ima potvrdu da porodilja nije vakcinisana.

– Neko joj je u trudnoći savetovao, pogrešno, da se ne vakciniše – kaže dr Udovičić.

– Katastrofa je ovo što nam se sad dešava, gotovo da nema dana da ne izgubimo jednu trudnicu ili porodilju. Došli smo u alarmantnu situaciju. Trudnice i porodilje su u posebnom strahu, i u posebnom povećanom riziku od komplikacija korone, a neko sakriven iza portala i raznih društvenih mreža to zloupotrebljava i pogrešno ih savetuje da se ne vakcinišu. To je za krivičnu odgovornost. Ginekolozi su jasno rekli svoj stav, i to nije mišljenje, nego saznanje zasnovano da mnogo ispitanih slučajeva: da trudnice mogu da se vakcinišu protiv kovida u bilo kojem trimestru. To je stav i srpskog, i evropskog i svetskog udruženja ginekologa.

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs, Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar