Pravila se menjaju u zavisnosti od prilike: Znate li kako se, za koje doba dana, postavlja STO?

Evo šta sve treba da ispoštujete

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Kada vam se gosti najave, jedna od stvari koje treba da uradite jeste i da postavite sto.

A to baš i nije teško, zar ne?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Možda baš i niste u pravu.

Ukoliko planirate da se na vašem stolu nađu samo tanjiri i pribor za jelo, onda ovo zaista i nije tako težak posao.

Međutim, ukoliko planirate da ispoštujete određena pravila, možda ćete prvo morati da ih naučite.

Primera radi, važno je da se tanjiri postavljaju na udaljenosti od ivice stola koja će iznositi dva prsta. Takođe, svaki gost treba da ima 60-70 centimetara prostora oko sebe, odnosno 30 do 35 centimetara po jednoj strani.

Da bi gosti neometano mogli da ustaju i sedaju za sto, mora da postoji najmanje 50 centimetara prostora iza stola. Pribor za jelo treba slagati prema redosledu jedenja, odnosno, ono za poslednje jelo se stavlja uz ivicu tanjira.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da se sto, u odnosu na priliku, drugačije i postavlja:

Svakodnevna večera

1. Postavite podmetače za jelo i na sredinu stavite tanjir.
2. Viljuška ide sa leve strane, nož sa desne do tanjira i kašika pored njega, sa spoljne strane
3. Čaša za vodu ide u desni ugao, iznad noža.
4. Salveta se može staviti ispod viljuške ili na tanjir.

Foto: Shutterstock

Ležerni ručak

1. Opet prvo postavite podmetače za jelo i tanjire.
2. Ako poslužujete salatu, stavite jedan tanjirić za nju iznad velikog tanjira za glavno jelo.
3. Sa leve strane, do tanjira, stavite veliku viljušku, a sa njene spoljne strane i onu za salatu.
4. Pravilo za nož, kašiku, salvetu i čašu isto je kao za svakodnevnu večeru.

Svečane prilike

1. Postavite stolnjak i tanjire – za glavno jelo, za salatu, ali i za hleb – on ide sa leve strane glavnog tanjira.
2. Nož za maslac stavite horizontalno na tanjir za hleb.
3. Viljuške, noževi i kašike slažu se isto kao u prethodnim prilikama, a kašičica za desert se stavlja horizontalno iznad tanjira za glavno jelo.
4. Čaša za vodu ide u desni ugao iznad tanjira, bliže gostu, a ona za vino sa njene spoljne strane.
5. Salvetu savijte i stavite na tanjir za salatu.
6. Šoljica za kafu i posudica za sos treba da budu iznad čaša.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Večernji.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar