Vodite računa šta jedete: Hrana koja čuva zdravlje ZUBA

Osim oralne higijene, veoma je važno i šta jedete

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Osim održavanja svakodnevne oralne higijene, veoma važno za zdravlje zuba je i šta jedete.

Ukoliko odaberete pravu kombinaciju namirnica možete značajno da pomognete svojim zubima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

A na spisku namirnica koje jačaju zube, nalaze se:

Mlečni proizvodi

Mleko i sir, osim što sadrže kalcijum, smanjuju kiselost pa je dobro da ih jedete na kraju obroka ili u kombinaciji sa hranom bogatom skrobom. Ovo je dobro znati i kod kombinovanja hrane, pa na primer, ako za doručak birate integralne žitarice, na kraju obrok završite sa još malo jogurta ili mleka.

Jogurt doprinosi i smanjenju zadaha u ustima i stvaranja zubnog plaka što doprinosi celokupnom zdravlju usta. Seme susama je odličan izvor kalcijuma. Zato je dobro kombinovati susam sa jogurtom.

Foto: Shutterstock

Voće

Pre svega jabuke, koje osim što “čiste” zube, sadrže kalcijum i fosfor, kao i fluor i na taj način sprečavaju pojavu karijesa. Jagode sadrže enzime koje prirodno čiste zube. Laganim i dugim žvakanjem, zubi se čiste od naslaga ali treba paziti da se zubi posle operu četkicom, jer jagode sadrže i mnogo šećera.

Kivi i agrumi sadrže mnogo vitamina C koji jača zubno meso i doprinosi zdravlju desni. Na taj način se sprečavaju parodontalne bolesti. Ipak, ako imate naviku da pijete mnogo limunade, treba biti oprezan jer kiseline mogu da oštete zubnu gleđ.

Sokovi od nara i brusnice bez šećera pomažu smanjenju zubnog plaka i deluju kao blagi antispetik na bakterije. Slično deluju i grožđice koje sadrže oleinsku kiselinu.

Iako se kod nas ne pije mnogo, crni čaj se u istočnjačkim kulturama smatra dobrom namirnicom u prevenciji ispadanja zuba i nastanka paradontoze.

Foto: GWI/Juliette Spears / Garden world images / Profimedia

Crni i beli luk deluju antibakterijski

Najbolje ih je koristiti u svežem stanju. Mogu da pomognu i iu zbjeljivanju zuba a ponekad se koriste kao narodni lek za lečenje zubobolje. Šargarepa je odlična “grickalica” zbog svoje tvrdoće i dužine žvakanja. Međutim, šargarepa sadrži i provitamin vitamina A, koji utiče na izgradnju zubne gleđi.

Istraživanja pokazuju da nedostatak vitamina A kod dece dovodi do izobličenja i odumiranja ameloblasta, ćelija koje stvaraju zubnu gleđ. Izvori ovog vitamina su još breskve, kajsije, kelj, paradajz, bundeva.

Foto: Shutterstock

Biljke i začini

Pored voća i povrća, postoje biljke i začini koji deluju na zdravlje zuba. Ranije su se neke od njih koristile kod izrade domaće paste za zube kojoj se danas i mi vraćamo.

Nana, cimet i žalfija osvežavaju dah i deluju kao antiseptik protiv bakterija. Peršun osvežava dah pa se često kombinuje sa hranom koja ima jak miris. Ruzmarin i aloja vera čiste zube i neguju zubno meso pa se preporučuju i kod čestih krvarenja desni.

Kamilica i čajevac deluju antiseptično i pomažu kod upala desni. Lovor se u narodu koristio za izbeljivanje zuba, jednostavnih trljanjem lista preko zuba, a deluje i antiseptično.

Pametnim izborom i kombinovanjem namirnica, može se uticati na kvalitet zuba. A pravilna higijena i redovni pregledi, pomažu da se zdravlje zuba očuva.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar