Misterija sirćeta ČETVORICE lopova: Verovalo se da leči kugu, a tajna se krije u OVIM sastojcima

Da bi izbegli smrtnu kaznu, lopovi su pristali da otkriju tajnu "leka" protiv kuge

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,foto: Shutterstock,Wikipedia/ PierreG_09

Kada je u 17. veku u Tuluzu u Francuskoj izbila epidemija kuge, kao neočekivan lek se pojavilo misteriozno sireće četvorice lopova.

U zavisnosti od kraja Francuske u kojem se ova legenda prepričava, vreme dešavanje je smešteno između 14. i 18. veka, a pripovedači se bar slažu oko gradova u kojima se sve dešavalo – to su Tuluz ili Marsej.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

A legenda kaže da su svojevremeno, dok su hiljade ljudi umirale od “crne smrti”, vlasti u Tuluzu uhapsile četvoricu lopova koji su pljačkali tela preminulih, kao i ljude na samrti.

Lopove je čekala smrtna kazna, ali sve je zanimalo kako su oni uspeli da stalno budu u dodiru sa zaraženima, a da ne obole od strašne bolesti.

Pametni razbojnici su ponudili sudiji da mu otkriju tajnu svog magičnog napitka, pod uslovom da im se ukine smrtna kazna.

Foto: Nataliya Dorokhina / Alamy / Alamy / Profimedia

Sudija je pristao, a lopovi su objasnili da su svaki dan mazali celo telo rastvorom vinskog sirćeta u koje su dodali ruzmarin, nanu, lavandu i žalfiju.

Tokom vekova, recept se menjao i dodavane su razne aromatične biljke. Sirće četvorice lopova se kao antiseptik koristilo u Francuskoj sve do sredine 19. veka.

Foto: Shutterstock

Naučno objašnjenje glasi da je mogući razlog zbog kojeg četvorica razbojnika nisu oboleli od kuge, leži u aromatičnim biljkama koje svojim mirisom teraju mušice koje su širile kugu.

Takođe, utvrđeno je da biljke poput pelina ili suručice sadrže jedinjenja koja efikasno ubijaju mikorobe.

U svakom slučaju, legenda o magičnom sirćetu se i dalje prepričava, a ono i dalje može da se pronađe u Provansi dok se u Italiji prodaje malo drugačija verzija, pod nazivom “sirće sedmorice lopova”…

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar