Treća generacija koradžija: Tajna najboljih domaćih kora se krije u baka Cvetinom receptu

Porodična tradicija pravljenja kora i testenina postala je biznis u kome se ne odustaje od starih vrednosti ručne izrade

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Privatna arhiva

Posao koradžija započela je baka Cveta pre 60 godina sa svojom sestrom Mitrom (78), koja je i danas u proizvodnji.

Tradicija ove porodice poreklom iz Makedonije nastavila se sve do danas kada posao preuzima treća generacija, unuk Andreja Antanasijević (26) sa suprugom Sarom (26). Oni su rešili da, iako se bave i drugim zanimanjima, zanat ostane u kući, razvije se i modernizuje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Za Objektiv Sara otkriva šta je tajna uspešnih zanatlija.

Kuća dobrih kora

Ono što su želeli da zadrže jeste vrhunska ručna izrada kora i testenina, navodi Sara, pri čemu se dobija prvoklasan kvalitet sirovina nabavljen od naših domaćina i po recepturi koje je u amanet baka Cveta ostavila.
‒ Ono što je trebalo unaprediti je probijanje na modernom tržištu, ulaganje u brend, dizajn pakovanja, izlaženje u susret kupcima koji se zdravo hrane. Ogroman trud je uložen u svaki detalj i kupci su to prepoznali.

Foto: Privatna arhiva

Kupujte domaće i zdravo

Akcenat se stavlja na domaće, naglašava Sara, pa se samim tim i svi proizvodi prave od domaćeg brašna, jaja, sira sa Kosmaja, kajsija iz Čačka, čistog junećeg mesa ‒svega što se gaji u Srbiji. Takođe, tu su i saradnje sa manjim proizvođačima.
‒ Sezonski ćemo koristiti samo najsvežije voće i povrće, i na taj način pravimo ponudu. Nikakvi konzervansi, boje i hemija ne dolaze u obzir. Svakog petka od 12 do 14 časova pite možete probati u radnji.

Vrhunski srpski proizvodi, ništa manje

O ovom zanatu učili su od svojih roditelja, od baka Mitre, sa ponosom izgovara mlada Sara. Nikada neće odustati od toga da svaka kora koja izlazi iz njihove radionice prođe kroz ruke majstora i bude ona najsvežija. Zato se sve pakuje pred samim mušterijama. A tu je i asortiman za one najmlađe.

Foto: Privatna arhiva

‒ Unapredili smo ponudu jer smo uvrstili i taljatele sa povrćem, za sve mališane koji nerado jedu šargarepu, spanać i cveklu. Tu su i rezanci za supu, kore od spelte bez belog brašna, kore od heljde, bakin kolač, koji svi obožavaju. Želimo da mlade domaćice, mame, uz naše proizvode shvate da nije nimalo teško pripremiti ukusnu, domaću pitu ili jelo ‒ završava Sara.

Cene:

500 g kora za pitu ili gibanicu – 140,00 dinara
500 g kora za baklavu – 155,00
500 g kora od heljdinog brašna – 200,00
500 g kora od spelte – 330,00
200 g domaćih mlinaca – 200,00
200 g domaći rezanci – 140,00
200 g domaćih taljatela -210-300,00
polugotove pite 530-590,00

Humanitarna akcija

Mi u “Koradžiji” želimo da svaki Beograđanin proba naše proizvode bez obzira na finansijsku situaciju i socijalni status.

Zato smo odlučili da svakog prvog ponedeljka u mesecu organizujemo humanitarnu akciju tokom koje ćemo onima kojima je najpotrebnije pokloniti neki od naših proizvoda.

Foto: Privatna arhiva

Koradžijski mlinci sa ćuretinom

Sastojci:

500 g mlinaca
1 kocka za supu
meso po izboru ‒ ćuretina, svinjetina, piletina oko 1 kg

Priprema:

U litar i po vode doda se kocka juneće supe, pa se u pripremljenu smesu potope mlinci samo nakratko. Mlinci se procede, dok na drugoj strani dinstate ili pečete ćuretinu ili svinjsko meso. Meso se izvadi, pa se kroz tu masnoću provuče jedan po jedan mlinac, potom se zapeku, pa se preko njih stavi meso. Dodati malo suvog začina kako bi u jelu dominirala specifična aroma mlinaca.

Piše: Jasna Drenovac

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar