Dete vas često ne sluša, a onda vi VIČETE na njega? Pomoću šest trikova, ono će postati POSLUŠNO

Vikanjem nećete ništa postići

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Jednom kada potajno kažete svojoj prijateljici da vas, na primer, nervira svekrva, vaše dete će to čuti i najverovatnije preneti tu informaciju svojoj baki.

S druge strane, saveti i naređenja koje ste dali svojoj deci više puta, njima ne ostaju dugo u sećanju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, i za to postoji lek, a psiholozi su otkrili na koji način možete da učinite da vaše dete postane poslušno i da pamti ono što mu kažete, a bitno je za njega.

1. Koncentrišite pažnju svog deteta na sebe

Iako nam se čini da vikanje brzo daje rezultate, deca se navikavaju na dreku roditelja i prestaju da reaguju na nju. Zato ako vaša deca viču u sobi i divlje se igraju, pokušajte da im šapnete. Ova metoda posebno dobro funkcioniše sa malom decom, a takođe ima dobar efekat na tinejdžere.

Foto: Shutterstock

Ispostavilo se da razumevanje šapata zahteva više mentalnih napora, a to čini da se osoba oseća odvraćeno od drugih stvari, omogućavajući im da pažljivije slušaju reči sagovornika. Osim toga, instinktivno osećamo da važne fraze izgovorene šapatom mogu uticati na naše blagostanje. Za decu tihi glas često ima umirujući efekat, pa se možete prebaciti na šaputanje kako biste jednostavno smanjili detetovu anksioznost.

2. Dozvolite detetu da kontroliše situaciju

Pokušajte da koristite više izjava “kada – onda” dok razgovarate sa svojom decom. To će pomoći deci da shvate da mogu da kontrolišu situaciju. Koristite ove izjave kada želite da vaše dete preduzme neke radnje: “Kad završite sa gledanjem crtanih filmova, operite sudove”.

3. Dozirajte informacije

Mozak dece mlađe od sedam godina može da uskladišti najviše jednu do dve informacije, a starija deca i odrasli najviše pet informacija u jednom momentu.

Foto: Shutterstock

Zato je besmisleno pokušavati privući pažnju vašeg deteta uz pomoć nekoliko rečenica odjednom – bolje je sve važne stvari koje želite reći uokviriti u jednu ili dve kratke fraze.

4. Razmislite da li ste skloni zanovetanju

Ako vas deca stalno ignorišu, možda prečesto podižete glas dok razgovarate sa njima ili jednostavno mnogo zanovetate. Ovo drugo ne bi trebalo da radite iz sledećih razloga:

1. Zbog toga se dete oseća nekompetentno.

2. Deca shvataju da manipulišete njima i distanciraju se od vas.

3. Još manje vas slušaju.

4. I vi i dete koncentrišete se samo na negativne stvari, a ne na njihovo rešenje.

Foto: Eric Audras / Onoky / Profimedia

5. Objasnite deci kako se osećate zbog njihovog ponašanja

Važno je da dete razume kako njegovi postupci utiču na ljude i životinje koje ih okružuju. Ne morate kod njega izazivati osećaj krivice, samo morate objasniti da njegovi postupci nekome mogu zadati bol, tugu i ogorčenost. To će pomoći vašem detetu da brže nauči da se saoseća sa drugima. Recite svom detetu kako se osećate na osnovu njegovih reči ili šta vam njegovo ponašanje govori. Na primer: “Tvoje kukanje mi govori da si umoran i da je vreme da napustimo igralište”.

6. Volite svoju decu kakva god da su

Roditelj koji viče na svoje dete zato što mu je izazvao bes u javnosti, verovatno nema problem sa detetom, već sa načinom na koji ga doživljava. Da bi naučio da prihvati svoju decu sa svim nesavršenostima, roditelj bi, pre svega, trebalo da prihvati sebe.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar