Česi se obratili Evropskoj komisiji: “PROMENITE plan o zabrani benzinaca i dizelaša”

Prag smatra da EK zanemaruje moguću reakciju potrošača na mogućnost značajnog poskupljenja automobila

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Škoda

Nakon što se češki premijer Andrej Babiš nedavno otvoreno usprotivio planovima Evropske unije da se prodaja automobila sa benzinskim i dizel motorima zabrani od 2035. godine, vlasti te zemlje su se sada zvanično obratile Evropskoj komisiji sa predlogom revizije plana za smanjenje emisije izduvnih gasova u Evropskoj uniji.

Češka smatra da plan koji je EK predložila ne uzima u obzir razlike u industrijskoj i energetskoj infrastrukturi država članica, a njegovo eventualno sprovođenje bi naškodilo konkurentnosti češke automobilske industrije, javila je Češka televizija, pozivajući se na Ministarstvo industrije i trgovine te zemlje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Prag smatra da EK zanemaruje moguću reakciju potrošača na mogućnost značajnog poskupljenja automobila. Česi takođe upozoravaju i da bi poskupljenje automobila kao posledica zabrane proizvodnje motora sa unutrašnjim sagorevanjem, naglo povećalo učešće starih automobila na putevima, prenosi SEEbiz.

A rezultat toga ne bi bilo smanjenje emisija izduvnih gasova, već naprotiv – njihovo povećanje. Zato u Češkoj, zemlji u kojoj automobilska industrija predstavlja jedan od temelja celokupne privrede, smatraju da plan koji je predložila EK mora da bude tehnički izvediv i isplativ.

BONUS VIDEO:



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar