Da cela kuća zamiriše: Tri predloga za današnji ručak od krompira, kada ne znate šta da kuvate (RECEPT)

Prste da poližete

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Barbara Neveu / Alamy / Alamy / Profimedia

Krompir skoro uvek imamo kod kuće, pa ga možete iskoristiti za pripremu današnjeg ručka.

Možete biti kreativni, pa napraviti potaž od krompira, kao dodatak nekom mesu, a vaši ukućani će sigurno biti oduševljeni tako ukusnim ručkom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Osim toga, ovo su tri predloga današnjeg ručka sa krompirom koji uvek treba da vam budu pri ruci kada ne znate šta da spremate taj dan.

Gratinirani krompir s pavlakom

Sastojci: 2 kg krompira, 400 g pavlake, pola litre mleka, 1/4 kašičice korijandera, 2 čena belog luka, 50 g putera, so, biber, ruzmarin, timijan, kačkavalj.

Priprema: Zagrejati mleko, pa dodati korijander, biber, sitno seckani beli luk, ruzmarin, timijan i malo soli. Čim mleko provri, sklonite sa vatre, poklopite i ostavite da se ohladi. Za to vreme ogulite krompir, operite ga i isecite na kolutove, pa osušite u kuhinjskoj krpi. Mleko procedite i njime prelijte pripremlken krompir, pa ostavite poklopljeno oko 45 minuta. Povremeno protresite ili promešajte. Pavlaku umutite sa biberom i solju.

Foto: Printscreen/ Youtube/ Divas Can Cook

Krompir provedite. Na dno vatrostalne posude premazane puterom poteđajte sloj krompira pa premažite pablakom i blago zalijte mlekom u kome je krompir bio potopljen. Tako ređati sve dok se sastojci ne utroše. Završiti sa debelim slojem pavlake. Posudu poklopiti ili prekriti aluminijumskom folijom pa peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko sat vremena. Nakon toga otklopiti i peći još pola sata dok ne porumeni. Pred kraj posuti rendanim kačkavaljem.

Francuski krompir

Sastojci: 1 kilogram krompira, 1 luk, 4 kuvana jaja, 1 sirovo jaje, slanina, 1 čašica kisele pavlake, so, biber, bosiljak.

Foto: Printscreen/ Youtube/ CookingwithKarma

Priprema: Krompir u ljusci skuvajte u jednoj posudi, jaja u drugoj. Kada su gotovi, oljuštite ih i nasecite na kolutove. Slaninu i luk isecite na manje komade. Na dno posude za pečenjestavite malo ulja pa ređajte sastojke – luk, krompir, jaja, slanina i tako sve dok ih ne potrošite. Na kraju krompir prelijte mešavinom umućenog jaja i pavlake.Pecite na 200 °C dok krompir ne dobije hrskavu koricu.

Uštipci od krompira

Sastojci: 500 grama krompira, 1 jaje, malo soli, malo bibera, malo suvog biljnog začina, 400 grama brašna, 1 kašičica praška za pecivo, ulje za prženje.

Foto: Printscreen/ Youtube/ Food Parlor by Tuly Hasan

Priprema: Krompir očistiti, iseći na krupnije koce i skuvatiu posoljenoj vodi. Procedite od vode i izgnječiti, ostaviti da se malo prohladi. Dodati jaje, suvi biljni začin, brašno i prašak za pecivo. Zamesite testo rukom. Razvijte oklagijom i vadite čašom krugove ili isecite nožem. Pržite u dubokom vrelom ulju. Uštipke vadite na salvetuda upiju višak masnoće.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar