Pričajte joj i pevajte što više: Kako se razvijaju BEBINA ČULA dok je u stomaku?

Beba može da oseti i određene mirise

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
ženska imena
Foto: Shutterstock

Mame imaju tendenciju da pričaju i pevaju pesmice svojim bebama dok su još u stomaku.

Mnoge roditelje zanima da li beba može da čuje glasove, kao i da oseti šta se dešava u spoljašnjem svetu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Bebina čula se sve vreme razvijaju, pa beba može da oseti određene mirise, kao i da prepozna određene ukuse.

Kako se razvija čulo dodira kod bebe dok je u stomaku?

Čulo dodira razvija se u osmoj nedelji prvog trimestra. Osetljivost na dodir prvo se javlja na obrazima, potom se vrlo brzo osetljivost kože proširuje na područje oko genitalija (10. nedelja), dlanova (11. nedelja) i tabana (12. nedelja). U tom periodu trudnoće tokom ultrazvučnog pregleda možete primetiti kako beba sisa palac ili dodiruje druge delove tela.

Foto: Shutterstock

Tokom 17. nedelje razvija se osetljivost na dodir abdomena, a do 32. nedelje svi delovi tela bebe u stomaku osetljivi su na vruće, hladno, pritisak i bol.

Koje ukuse beba prepoznaje dok je u stomaku?

Čulo ukusa kod bebe u stomaku delom je razvijeno već u 15. nedelji trudnoće. Istraživanja potvrđuju da u tom periodu beba u stomaku razlikuje ukus plodove vode, u zavisnosti od majčine ishrane (na primer, ukus crnog ili belog luka).

Da li beba oseti mirise doj je u stomaku?

Nos se razvija između 11. i 15. nedelje. Dok je u stomaku, beba oseti miris plodove vode, koja zavisi od majčine ishrane. U plodovoj vodi otkriveno je više od 120 različitih mirisa koje beba udiše.

Ilustracija,foto: Shutterstock

Da li beba čuje dok je u stomaku?

Sluh počinje da se razvija u osmoj nedelji trudnoće. Već u 18. nedelji formira se unutrašnje uho i nervni završeci mozga su dovoljno razvijeni tako da vaša beba čuje otkucaje vašeg srca. Oko 25. nedelje beba može da čuje spoljašnje glasove koji su malo prigušeni, a do 27. nedelje razaznaje glasove.

Da li beba vidi dok je u stomaku?

Čulo vida se poslednje razvija i očni kapci su zatvoreni do 26. nedelje. U tom periodu mrežnjača se u potpunosti razvije i tokom 26. nedelje beba otvara oči i trepće. Međutim. čak i dok su kapci zatvoreni, do mrežnjače bebinog oka može doći neškodljiva, mala količina svetlosti kroz majčinu kožu, ukoliko se ona nalazi na suncu ili jakom osvetljenju.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, bebac.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar