Prirodna odbrana od prehlade i virusa: Šest moćnih jesenjih namirnica koje će vam ojačati IMUNITET

Prirodni pomagači u borbi protiv bolesti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: JOHN HESELTINE / Sciencephoto / Profimedia

Jesen je vreme kada primat na trpezi preuzimaju kruške, brokoli i druge namirnice karakteristične za ovo godišnje doba.

U doba pandemije borba za jak imunitet je od najveće važnosti, a jesenje namirnice su u neprikosnovene.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ove namirnice obiluju antioksidantima, koji su veoma korisni za borbu protiv raznih bolesti.

Nutricionisti savetuju da dnevno jedemo pet porcija voća i povrća, a ukoliko želite da ojačate imunitet, uvrstite ove namirnice u ishranu.

Kesten

Preporučuje se onima koji boluju od bubrežnih bolesti, obiluje kalijumom i fosforom, i sadrži bakar koji jača kosti i imunitet. Kesten pospešuje proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, ali je dosta kaloričan, pa će vas držati sitim.

Kruška

Omiljeno jesenje voće sadrži veliku količinu vitamina B koji nam pomaže da se lakše nosimo sa stresom. Veoma je korisno u ishrani dijabetičara, jer ima visok udeo vlakana i pomaže u prevenciji šećerne bolesti. Dobre su za stomak i srce jer regulišu i nivo holesterola u krvi.

Ulje budneve
Foto:Mykola Lunov/Panthermedia/Profimedia

Bundeva

“Narandžasta kraljica jeseni” bogata je zdravim masnim kiselinama, a omega-3 kiseline važne su za zdravlje srca i krvnih sudova.

Ima mnogo vlakana, zbog čega čisti digestivni trakg, a karotenioidi u njoj smanjuju rizik od raka i čuvaju kožu od UV zraka. U semenkama bundeve krije se prava riznica vlakana, fosfora, mangana i gvožđa.

Cvekla

Nadaleko poznata kao najbolji lek protiv anemije, štiti jetru i snižava krvni pritisak. Konzumiranjem cvekle, i to sirove, “eliminisaćemo” i signale iscrpljenosti.

Foto: Profimedia/Patricia Weston / Alamy / Alamy / Profimedia

Brokoli

Samo 45 grama brokolija daje telu 70 odsto dnevne preporučene doze vitamina C, a pored toga, sadrži i antioksidanse koji deluju protiv različitih vrsta karcinoma. Obavezno ga kuvajte na pari i to kratko, jer se dugim kuvanjem uništavaju važni nutrijenti.

Jabuka

Svi znaju da jedna jabuka dnevno štiti od “odlaska kod lekara”, zbog visokog sadržaja vitamina. Jabuke jačaju imunitet, sprečavaju pojavu prehlade i smanjuju rizik od infekcije respiratornog trakta. Uspešno snižavaju holesterol, a zbog sadržaja pektina pomažu u detoksifikaciji tela, održavajući ravnotežu crevne flore.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, Baštabalkana.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar