Pet brigada spremno da ODBRANI Srbe na Kosmetu: Paravojska lažne države suviše SLABA za naše snage

Penzionisani pukovnik KOS Ljuban Karan kaže da je Žandarmerija nesumnjivo najspremnija jedinica kojom Srbija raspolaže

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO: MUP

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin obišao je u utorak odred Žandarmerije u Kraljevu, uverivši se na terenu u visok stepen borbene gotovosti ove specijalne jedinice MUP. Istakao je da su pripadnici Žandarmerije odlučni i spremni da izvrše svaki zadatak koji pred njih postave Srbija i predsednik Aleksandar Vučić.

Stručnjaci za bezbednost u ocenama za Objektiv saglasni su u tome da je ova poseta poruka ministra policije zapadnim silama da Srbija najozbiljnije može da računa na intervenciju pripadnika Žandarmerije ukoliko dođe do eskalacije sukoba na severu KiM izazvanih poslednjim dešavanjima na graničnim prelazima Jarinje i Brjnak.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Pripadnike Žandarmerije odlikuje visok moral, spremnost, obučenost i opremljenost da odgovore na sve bezbednosne izazove, zaštite državu, njen integritet i svoje sugrađane. Oni su naš pouzdan oslonac i garant stabilnosti i bezbednosti Republike Srbije – poručio je Vulin u Kraljevu.

FOTO: MUP

PET SPECIJALNIH JEDINICA

Penzionisani pukovnik KOS Ljuban Karan kaže da je Žandarmerija nesumnjivo najspremnija jedinica kojom Srbija raspolaže i da će ona reagovati u domenu svojih nadležnosti ukoliko sukob u pokrajini kojim slučajem bukne.

– Od tri specijalne jedinice koje ima Vojska Srbije i dve pod okriljem policije, najspremnija je Žandarmerija, i to je Vulin hteo ovom posetom da pokaže onim zemljama koje su predsedniku Vučiću ponudile truli kompromis, a kome je on odlučno rekao „ne”. Žandarmerija ima kontinuitet u odnosu na vojne jedinice, jer su one svojevremeno bile potpuno uništene od strane bivše vlasti. Vulin je ovom posetom Kraljevu poručio svetu da će Srbija sigurno intervenisati ako dođe do nekog krvoprolića, terora ili pogroma, iako je Vučić garant da do toga neće doći – tumači Karan.

foto: pink

ŠANSE RAVNE NULI

U slučaju da dođe do potrebe za stvarnom intervencijom, kako dodaje naš sagovornik, sve specijalne jedinice vojske i policije stavile bi se u pogon i protiv njih snage tzv. Kosova ne bi imale baš nikakve šanse.

– Iako smo za mir, Zapad mora da bude svestan da Srbija raspolaže policijom i vojskom u meri kojom se mogu rešiti svi problemi koje imamo sa albanskim paravojnim formacijama. Iako KBS predstavlja bezbednosne snage tzv. Kosova, ta paravojska je suviše slaba za sve srpske specijalce, a posebno za jedinice Žandarmerije. Oni prosto nemaju nikakve šanse i samo jedan promil angažovanja naših specijalaca dovoljan je da ih neutrališe i protera sa severa Kosova. Srpska strana je oprezna samo utoliko što postoji bojazan da nas ovakvim i sličnim provokacijama ne uvuku u konflikt sa nekom velikom silom sa kojom imaju dogovor da tako nešto urade – smatra Karan.

U SKLADU SA REZOLUCIJOM 1244

Profesor vojnobezbednosnih nauka dr Miroslav Bjegović uveren je da bi Srbija imala odlučan odgovor na eskalaciju sukoba.

Foto: Printscreen

– U slučaju ugrožavanja lične i kolektivne bezbednosti srpskog stanovništva primenom fizičke sile i hapšenja većih razmera od strane KBS, a da pritom ne reaguje Kfor na zaštiti stanovništva, sigurno bi reagovale srpske policijske jedinice posebne namene, poput Žandarmerije i SAJ, koje bi ušle na sever Kosova obezbedivši javni red, mir i sigurnost svih građana u skladu sa rezolucijom 1244. U slučaju sukoba većeg intenziteta, odmah bi se angažovale uvek spremne specijalne brigade Vojske Srbije, koje bi za 48 sati eliminisale destruktivni faktor na delu naše okupirane teritorije – zaključuje dr Bjegović.

Piše: Goran Mitrović

BONUS VIDEO

OVU I DRUGE AKTUELNE PRIČE PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 23. SEPTEMBAR

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. Даће Бог да и то дочекамо. Неће бити мира за Србе на КиМ док се српска војска не врати тамо где јој је и место- на Косово и Метохију.

    Odgovori

Ostavite komentar