Svi su pričali o njenoj lepoti, a nisu znali bitan detalj: Ovo je PRAVO IME Silvane Armenulić

U amanet nam je ostavila najlepše pesme

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/Printscreen/ SpeedyEFArchives

Jedna od najvoljenijih pevačica sedamdesetih godina, Silvana Armenulić, ostavila je iza sebe veliki broj hitova koji se pevaju i danas, četiri i po decenije posle njene smrti.

“Šta će mi život”, “Ciganine, sviraj, sviraj”, “Rane moje”, “Srce gori jer te voli”, “Sama sam”, “Moj dilbere” samo su neke od pesama po kojima je ostala upamćena.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
O njenoj lepoti se pričalo u celoj Jugoslaviji, a region je bio u šoku kada je saznao za saobraćajnu nesreću u kojoj je izgubila život u 37. godini.

Ipak, neki detalji iz njenog života malo su poznati širokoj javnosti, kao što je, na primer, njeno pravo ime.

Silvana je rođena 18. maja 1939. godine u Doboju kao Zilha Barjaktarević i bila je treće od desetoro dece u svojoj porodici. Sa 16 godina preselila se kod tetke u Sarajevo i počela da peva po kafanama.

Foto: Instagram/Printscreen

Pre nego što je postala poznata u celoj Jugoslaviji, odlučila je da joj umetničko ime bude Silvana, po italijanskoj glumici Silvani Mangrano, koju je volela i koja je tada bila popularna.

Udajom za jugoslovenskog tenisera Radmila Armenulića 1961. godine promenila je i prezime, pa je retko ko znao kako se stvarno zvala i prezivala dok je bila devojka, jer je široj javnosti postala poznata tek sa umetničkim imenom i muževljevim prezimenom.

Silvana se proslavila pevajući novokomponovane narodne pesme i sevdalinke, a njena pojava na javnoj sceni uticala je mnoge promene u narodnoj muzici. Pesma Tome Zdravkovića “Šta će mi život”, koju je otpevala u seriji “Ljubav na seoski način”, postala je veliki hit, a istoimena ploča prodata je u 300.000 primeraka, što je tada bio nezapamćen uspeh.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (4)

  1. Ova svetloputa kraljica lepote bila je veoma odbrazovana .Govorila je engleski i nemacki jezik i studirala Psihologiju i sama je odabrala ime Silvana,i objasnila to u intervjuu koji se moze naci na internetu.Kirk Daglas je rekao da mu pred njenom lepotom staje dah i da bi Silvana bila najbolja Dzems Bond devojka.Snimila je dva filma koja su zbog nje imala izuzetnu gledanost.Ova najveca zvezda muzicke scene u Jugoslaviji bila je popularnija i od predsednika.

    Odgovori
  2. Ko malo bolje pamti i sječa se dobro, ovo dvoje veoma dragih ljudi niko nije spominjao tako često dok se nije pojavio Bjelogrlićev film o TOMI. Sve u tom filmu je vezano za Beograd, uredu je ako Beograd i čiršija Beogradska hoće da se iskupi prema Tomi i Silavni na taj naćin, to prihvaćam i u redu je, ali istina je sasvim drugaćija i nije tako poslagana kako je navedenu u filmu. Ja sam razumio nastojanje Bjelogrlća da te dvije divne osobe ostavi u sjećanju mladim generacijama da ih dugo pamte i razumiju neke druge stvari koje ovaj film stvaraju posebnim. Stvarost je drugaćija i surovija prema ovim vemoa dragim osobama. Toma i Silavana su svoje prve zvanićne ugovore da su estradni umjetnici ostvrili u gradu Tuzli, pjevajući u kafani "ĐUGUM" i hotelu "BRISTOL".

    Odgovori
  3. Netačna informacija.Ime Silvana nije dotična dala sama sebi. Fudbaleri i navijači dobojskog fudbalskog kluba Sloga, s obzirom da je često dolazila na utakmice, a podsećala na italijansku glumicu Silvanu Mangano, prozvali su je iz šale "SILVANA GARANO". Prezime Garano - jer je bila Romkinja i naravno tamnoputa crnka. Ona sama , verovatno i nije nikad čula sa Silvanu Mangano, bila pulupismena, bioskop sigurno nije posećivala,Ali ime Silvana joj se izgleda dopalo, što se za prezime ne bi moglo reći, te je ime zadržala

    Odgovori

Ostavite komentar