SRAMNO pravdanje! Kurti se obratio na SRPSKOM pa pokušao da objasni zašto je poslao specijalce na KiM

Kurti je kazao da su specijalci kosovske policije prisutni na severu Kosova

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: YouTube/Printscreen

Premijer Kosova Aljbin Kurti obratio se na današnjoj konferenciji za medije na srpskom jeziku i kazao da tzv. Vlada Kosova i njeni građani nisu za izazivanje incidenata kao i da je lično u čestoj komunikaciji sa ljudima iz srpske zajednice koji su za saradnju, ali su, kako je dodao, preplašeni „zbog pritiska paralelnih struktura“.

Kurti je kazao da su specijalci kosovske policije prisutni na severu Kosova kako bi podržali graničnu policiju, zbog rizika od „ljudi koji protestuju i njihovih struktura“.
Naveo je da specijalne jedinice nemaju drugu svrhu osim zaštite granične policije na prelazima Brnjak i Jarinje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

„Naša odluka i mere koje smo preduzeli nisu zamišljene protiv bilo koga. Mi želimo slobodu kretanja i smatramo da treba da se o ovome razgovara u Briselu. Mi smo veoma otvoreni za te razgovore i pokazali smo našu spremnost i gospodinu Borelju i gospodinu Lajčaku, ali izgleda da nije bilo spremnosti od strane Beograda“, kazao je Kurti.
Premijer Kosova ističe da nikom nije u interesu da se situacija na severu Kosova pogorša i da dođe do eskalacije.

„Moram da kažem da ako pratite način na koji govori predsednik Srbije, onda izgleda da su nekome potrebni incidenti, ali to nije premijer Kosova i nisu građani Kosova bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Želim da ni Srbija ni Kosovo ne uvode privremene tablice, ali mi moramo da imamo naše privremene tablice dokle god Srbija ima njene“, rekao je Kurti.

Kosovski premijer je istakao da je u stalnoj komunikaciji sa mnogim Srbima koji žive na Kosovu, od kojih su pojedini političari u Vladi Kosova, kao i sa onima koji nisu politički aktivni i da među njima ne pravi nikakvu razliku.

„Ali moram da kažem da ima Srba na Kosovu koji prave razliku, kad se sastanu sa mnom, oni ne žele da to bude javno. I meni je žao što smo u ovakvoj situaciji. Oni su meni rekli da kada se vrate u svoju opštinu, da tamo možda ja neću biti u stanju da ih branim. Ja ne mislim da su Srbi sa Kosova preplašeni od ove vlade, ali ima neki drugih faktora, od kojih se oni boje. Ja sam ovde za sve građane, bez obzira na političku stranku ili nacionalnu pripadnost, ali još nismo u toj situaciji da možemo da branimo svakoga od raznih paralelnih struktura“, naglasio je kosovski premijer.
Kurti je naveo primer Srbina iz Raniluga, kojeg je imenovao za savetnika i dodao da je on nakon par sati „podneo ostavku zbog pretnji i zastrašivanja“.
„Znači ako se Srbi na Kosovu plaše nekoga, budite sigurni da to nisam ja niti moja vlada“, zaključio je Kurti.

BONUS VIDEO:



Izvor: Sputnjik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar