SKANDALOZNA odluka Hrvatske: Most na kojem je UBIJENO 13 Srba dobio ime po jedinici koja ih je usmrtila

Ubijanjem zarobljenih vojnika JNA, od strane pripadnika MUP-a Hrvatske i ZNG, učinjena je teška povreda Ženevske konvencije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printskrin

Gradsko veće Karlovca je ipak most na reci Korani preimenovalo po jedinici GROM, čiji pripadnik je tokom poslednjeg rata ubio 13 zarobljenika tadašnje Jugoslovenske narodne armije.

Odluka o tome doneta je rano jutros u 3:45 u Gradskom veću Karlovca u kojem većinu ima HDZ.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Prema toj odluci Koranski most, na kojem je pripadnik Gromova Mihajlo Hrastov ubio 13 zarobljenih vojnika JNA-a ubuduće će se zvati “Most Specijalne jedinice policije Grom”.

Kako je preneo lokalni Kaportal, Gradsko veće je usvojilo predlog bivših specijalaca i Komisije za gradske simbole, imenovanja i preimenovanja javnih prostora i objekata u gradu Karlovcu.

Četiri odbornika su bila protiv.

Podsetimo, 21. septembra 1991. oko 19 sati, na mostu preko reke Korane, pripadnici specijalnih jedinica MUP-a Hrvatske i ZNG zaustavljaju dva kamiona sa pripadnicima JNA, koji su prevozili vojnike redovnog i rezervnog sastava JNA iz kasarne „Mekušje“ u kasarnu „Logorište“. Pripadnici JNA, bilo ih je 25 u kamionima, odmah su zarobljeni i upućene su im pogrdni izrazi i psovke. Naređeno im je da odmah predaju oružje, što su oni i učinili, misleći da će tako izbeći sukobe i ubijanje.

Odmah po predaji oružja, 17 pripadnika JNA je odvedeno sa mosta na Korani, dok je ostalim vojnicima JNA naređeno da legnu na kolovoz (asfalt) sa licem okrenutim na zemlju i ruke da stave na potiljak.

Tada je usledilo fizičko iživljavanje pripadnika MUP-a Hrvatske i ZNG nad zarobljenim pripadnicima JNA. Udarani su kundacima i nogama. Vojniku Branku Madžarcu je polomljena ruka. Kada se zastavnik JNA Nikola Babić pobunio protiv tolikog maltretiranja, jedan pripadnik ZNG ga je ubio nožem, tj. zaklao. Zatim je i drugi vojnik JNA uboden 2 puta nožem u leđa, a potom je ubijen rafalom iz automatske puške.

Ostalim vojnicima JNA je naređeno da ustanu i poređaju se pored ograde mosta na Korani. Videvši da će i oni biti likvidirani na sličan način kao njihova dva druga, tri vojnika: Branko Madžarac, Dušan Mrkić i Nebojša Jasnić su skočili preko ograde mosta u reku Koranu. Ostali vojnici JNA na Koranskom mostu, sem Svetozara Šarca koji je teško ranjen, su likvidirani. Prvo im je pucano iz automatske puške u noge, a onda dok su ležali na zemlji, jednog po jednog ubijali su na najstrašniji način, uglavnom nožem.

Ubijanjem zarobljenih vojnika JNA, od strane pripadnika MUP-a Hrvatske i ZNG, učinjena je teška povreda Ženevske konvencije.

BONUS VIDEO:



Izvor: Tanjug

Komentari (1)

  1. То је та " europska porodica", у којој је све, чак и оно најбруталније, најгрешније, најнељудскије, најбедније...дозвољено...Именовати мост по имену звери у људском облику, по крвожедном кољачу недужних војника..? Назвати тај чин апсурдом, премало је. Именовати га ужасом и срамом, такође сићушно...

    Odgovori

Ostavite komentar