Gazde se odlučile za JEDINU OPCIJU: Na prodaju čuveni beogradski splavovi, među njima je i simbol 90-ih

Sigurno najpoznatiji koji se našao na dobošu je splav "Lukas"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv/Nikola Slepčević

Malo toga je ostalo u Beogradu što bi moglo da nas podseti na jednu od neslavnijih dekada u našoj savremenoj istoriji, devedesete.

Jedan od artefakta koji je preživeo i koji se ustalio u kulturi naše prestonice su splavovi, ali sa najnovijom odlukom Grada Beograda se i njima, čini se, bliži kraj.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Početkom juna u Beogradu je usvojena nova Odluka o postavljanju plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji Grada. Nova pravila i propisi kombinovana sa problematikom oko kovida vidno otežavaju dosadašnje funkcionisanje i poslovanje ovih objekata, čemu ide u prilog i činjenica da se od nedavno na sajtu nekretnine.rs, na prodaju našlo mnoštvo poznatih beogradskih splavova. Čuveni splav Lukas, poznat po “turbo” provodima, se prodaje po ceni od 666.000 evra, dok se splav-brod Leonardo prodaje po ceni od 200.000 evra.

Nova odluka

Nova Odluka o postavljanju plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji Grada propisuje niz pravila kojih će vlasnici splavova morati da se pridržavaju, piše Srpski telegraf.

Prvenstveno je određeno koji splavovi tj. plutajući objekti mogu da budu postavljeni i oni su: ugostiteljski objekti na vodi, plovila za potrebe marine, plovila za potrebe sportskog kluba na vodi, plovila za potrebe manifestacija, splav kućice za odmor i pontoni za pristajanje plovila koja vrše prevoz putnika u domaćoj linijskoj plovidbi.

Kako je tom prilikom izjavio gradski urbanista Marko Stojičić, ovaj dokument, na primer, daje rok od dve godine vlasnicima da usklade gabarite splavova, jer visinom neće smeti da ometaju pogled na spomenik.

Za svaki od tipova splavova planom je i određena posebna zona u kojoj oni mogu biti smešteni. U odluci je navedeno i nekoliko zabrana: prljanje vodnog zemljišta oko objekta; ispuštanje otpadnih voda u vodotok; privezivanje objekta bez saglasnosti nadležnog javnog preduzeća; oštećivanje obale ispred plutajućeg objekta.

Pored toga planom je određeno i plaćanje zakupa vodnog zemljišta, obavezni priključci za struju i vodu, kao i mnoštvo drugih uslova.

Cene splavova na prodaju

Na sajtu nekretnine.rs se nalazi oglašeno na prodaju nekoliko poznatih beogradskih splavova.

Sigurno najpoznatiji koji se našao na dobošu je splav “Lukas”, poznat po provodima uz turbo folk muziku, okupljanjima lica “koja su od ranije poznata policiji” i jednoj estradnoj zvezdi koja nosi isto ime. Ovaj splav od 1.114 kvadrata se trenutno prodaje po ceni od 666.000 evra, a oglašen je kao jedan od simbola grada Beograda iz 90-ih.

U potpalublju splava se nalazi stan površine 229 kvadrata, sa sve saunom, kupatilom, dnevnim boravkom i spavaćim sobama. U prizemlju je noćni klub površine 309 kvadrata, a iznad se nalazi galerija na 2 nivoa površine 576 kvadrata. U oglasu se ističe i da je sama kupovina izuzetna investicija.

Takođe, na prodaju je oglašen i splav-brod Leonardo, koji je usidren preko puta Pobednika. Ovaj objekat površine 700 kvadrata, sa dve sale kapaciteta 300 mesta, se prodaje po ceni od 200.000 evra.

Na internetu je oglašen na prodaju i splav Pirana kod Beogradskog sajma. U oglasu se navodi da je ovaj splav, koji se prodaje po ceni od 110.000 evra, ima sve dozvole i tehničku dokumentaciju kao i da je registrovan za ugostiteljstvo. Pirana je više puta menjala vlasnike, a jednom prilikom i cela izgorela.

BONUS VIDEO:Izvor: Srpski telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar