Vaše dete konstantno gricka NOKTE? Stručnjaci savetuju kako da ga oslobodite te NAVIKE

Nemojte terati dete na silu da prestane to da radi, već ga polako oslobađajte te navike

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Grickanje noktiju je ružna navika koje teško možemo da se oslobodimo.

Ipak, ako vaše dete od malena gricka nokte, bitno je da reagujete na vreme kako bi ono prestalo to da radi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Svakako je grickanje noktiju bezopasno i deca to prerastu u nekom momentu, ali  je bitno da im pomognete u tome.

Zašto deca grickaju nokte?

20 – 30 odsto populacije ima naviku grickanja noktiju, a tačan uzrok je nepoznat. Ipak, istraživanja pokazuju da deca mogu grickati nokte iz nekoliko razloga, što uključuje anksioznost i fizički nemir.

Foto: Shutterstock

– To je navika koja se ponavlja, pa zato može imati umirujući efekat na osobu – ističe Kimerli Montes, profesorka pedijatrije.

Stručnjaci takođe ističu da nekada to prosto može biti estetske prirode. Deca prosto vole da imaju kraće nokte ili im je naročito dosadno.

Koje su posledice grickanja noktiju?

Osim što je grickanje noktiju ružna i neprijatna pojava, ona je potpuno bezopasna. Ipak, to može dovesti do bola, crvenila, otoka na noktu, ali i na zanokticama.

Grickanje noktiju može dovesti do paronihije – kožnog oboljenja na predelu oko noktiju. Ako se deca igraju sa zemljom, postoji mogućnost da dođe i do infekcije parazitima.

Foto: – / Wavebreak / Profimedia

Na kraju, grickanje noktiju može biti znak depresije ili anksioznosti. Ukoliko dete oseća bol ili neprijatnost dok gricka nokte, ali to nastavlja i dalje radi, verovatno kod njega postoji neka vrsta anksioznosti koja ih muči, a grickanje noktiju ih u tom smislu smiruje.

Kako podstaći dete da prestane da gricka nokte?

Kao prvo, ne bi trebalo kao roditelji da stvarate pritisak nad detetom da se što pre otarasi te navike jer to može samo pogoršati samu naviku. Umesto toga, ako vam smeta to što dete radi, pokušajte sa pozitivnim podsticajem na promenu. Kako mnogi nisu svesni da imaju lošu naviku, prvi korak neka vam bude skretanje pažnje.

Kažite detetu: “Pogledaj u ogledalo. Evo, ovako izgledaš dok grickaš nokte.”

Ukoliko je vaše dete veće, možete ga prosto upitati zašto to radi. “Da li se osećaš bolje dok grickaš nokte? Da li ti je dosadno?” Deca na ova pitanja često daju odgovore koji će pomoći u rešavanju problema.

Foto: Shutterstock

Sledeći korak je fokusiranje detetove energije na nešto drugo. Na primer, umesto da grickaju nokte, mogu da zagrle igračku, igraju se sa nekom igračkom, stiskaju lopticu za stres i slično.

Kada god primetite da kreću sa grickanjem noktiju, podsetite ih da imaju priiku za neku drugu, mnogo bolju naviku. Vremenom, ova druga navika će sve više biti zastupljena kod deteta, pa će se i stare lako otarasiti. Koristite afirmacije, poput: “Kako je lepo što se uvek setiš da koristiš svoju stres lopticu” ili “Vau, kako ti nokti rastu. Čini se da ih lepo održavaš u poslednje vreme.”

Ukoliko primetite da dete zaista oseća ozbiljno olakšanje i vidi se da je nemirno, istražite koji stresori dovode do ovoga. Ukoliko ostane nedefinisana anksioznost, može biti vrlo teško da rešite naviku grickanja noktiju.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (1)

  1. Uzrok grickanja noktiju nije nepoznat. Deca koja grickaju nokte podsvesno traze pomoc jer su pod stresom, imaju traumu. Treba ispitati njihovo socijalno okruzenje jer su najcesci razlozi nasilje u porodici ili maltretiranje od vrsnjaka.

    Odgovori

Ostavite komentar