Govor predsednika Vučića povodom velikog praznika: “Neka živi srpsko jedinstvo, sloboda i trobojka”

Predsednik Srbije pozdravio je državni i crkveni vrh i prisutne građane

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Instagram/Printscreen

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se danas u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i svim zemljama u kojima žive Srbi.

Predsednik Srbije pozdravio je državni i crkveni vrh i prisutne građane. Podsetio je na slavnu istoriju srpske vojske.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Kralj Petar Prvi Karađorđević, uručio je juna i novembra 1911.-e godine 51 pukovsku zastavu svojoj vojsci. Nijedna, ponavljam nijedna, od tih zastava nije zarobljena, što je presedan u istoriji modernog ratovanja. Junaci kojima je poveren zadatak da se staraju o tim zastavama, prošli su sve bitke balkanskih i Prvog svetskog rata, da bi baš na današnji dan 1918. godine jurišajući ispod tih barjaka pobedonosno krenuli u proboj Solunskog fronta. Slava im! – kaže predsednik Vučić.

Dan srpskog jedinstva obeležavamo zbog svih koji su živote dali pod srpskom zastavom – dodao je on.

Vučić je objasnio zašto je Srbija izabrala 15. septembar za Dan srpskog jedinstva.

– To je praznik našeg identiteta, onog u kojem se sjedinjuju jezik, kultura, tradicija, vera, ali i vrednosti na kojima počiva čitavo društvo, vrednosti koje jednu državu čine civilizovanom, uređenom, sposobnom da pamti, ali i da zna šta joj je i zašto činiti. Datum koji smo izabrali, 15. septembar, je datum proboja Solunskog fronta, onaj dan u kojem, zajedno, leže i naš bol i naša slava, koji čine prvi deo one Renanove definicije nacije, po kojoj je ona zasnovana na zajedničkoj patnji, slavi u prošlosti, i zajedničkom planu za budućnost – rekao je obraćajući se na trgu.

Tog 15. septembra, kaže, jedini plan je bila sloboda, ka kojoj su srpske trupe jurnule uz čuvenu naredbu Živojina Mišića: “U smrt, samo ne stajte! Napred, u otadžbinu!” Taj dan je bio prvi u nizu istih takvih plebiscita, na kojima smo, bez obzira na krvavu cenu, birali, nanovo i nanovo, Srbiju i njenu slobodu. I danas je, baš zato, važno, da slaveći sve žrtve, svaku kap krvi koju su prolili, svaku kost koju su posejali, na još jednom plebiscitu usvojimo svoj novi plan za budućnost. Onu u kojoj ćemo stajati pod istom zastavom, znajući da je ona zastava slobode, i zastava mira, a pogotovo zastava budućnosti.

– Zastava našeg jedinstva u nameri da sačuvamo identitet i pravo da budemo to što jesmo, jedan te isti narod, koji ne želi da bilo šta od bilo koga uzme, da bilo koga ugrozi, nego samo da za sebe izdejstvuje isto ono pravo koje priznaje drugima. Pravo na ime, na istoriju, kulturu, jezik, veru, tradiciju i, samim tim, postojanje – rekao je Vučić.

To je pravo na dostojanstvo, objašnjava predsednik.

– Pravo na sećanje, ali i pravo na ono na šta inače niko ne može da nas natera, a mnogi i dalje pokušavaju, bezuspešno – pravo da sami odlučimo i kada ćemo i šta da zaboravimo – rekao je on.

Napomenuo je da mnogima smeta samo naša zastava.

Obraćanje je završio rečima da će naša trobojka biti večna.

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

Ostavite komentar