Dijabetes je prilično podmukla bolest.
I mnogi ljudi imaju sa njim problem.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Lekovima može da se drži pod kontrolom.
Ali, naravno, potrebno je pridržavati se i izbalansirane ishrane.
Ukoliko vi, ili neko od vaših bližnjih muči muku sa ovom bolešću, trebalo bi da znate šta nova ishrana treba da podrazumeva:
Nemasni proteini
Nakon uspostavljanja dijagnoze, prvi korak jeste promena ishrane. Postoji veliki broj namirnica koji je dijabetičarima zabranjen. Snalaženje sa novim jelovnikom može da bude komplikovano, a da vam dijeta ne bi bila monotona, stručnjaci objašnjavaju kako treba da izgledati savršeno izbalansiran tanjir za ručak za dijabetičare.

Da biste ga jednostavno pripremili, podelite tanjir na pola i napunite tu polovinu povrćem koje ne sadrži skrob. Zatim podelite drugu polovinu na četvrtinu složenih ugljenih hidrata i četvrtinu nemasnih proteina. Takođe, ubacite i manji broj zdravih masti.
Povrće bez skroba (1 do 2 šolje): špargla, brokoli, celer, krastavac, šargarepa, kupus, patlidžan, luk, pečurke, paprike, zeleniš (spanać, kelj i slično), tikvica, karfiol. Spremite neko od ovog povrća i napunite polovinu tanjira. Složeni ugljeni hidrati (15 g po porciji): smeđi pirinač, kinoa, ovsene pahuljice, kukuruz, mahunarke, krompir, sveže voće, sušeno voće, žitarice, hleb.

Pravilna mera
Što se tiče prvih pet stavki, mera je 1/3 šolje, mahunarke 1/3 šolje, krompir 1/2 šolje, sveže voće 1/2 šolje, sušeno voće 1/4 šolje, žitarice 3/4 šolje, a hleba uzimajte samo parče.
Proteini: grašak, sočivo, tofu, zelena soja, koštunjavo voće, humus, sve vrste mesa, jaja, jogurt, sir i kefir. Rasporedite sve sastojke sa liste, prateći pravilo podele tanjira i uživajte u raznovrsnoj ishrani.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)