Boris Milošević pozvao pripadnike manjine da se SLOBODNO izjasne: “Slobodno i otvoreno, ja sam SRBIN”

Popis stanovništva je od posebne važnosti za sve nacionalne manjine koje žive u Republici Hrvatskoj

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/MIRO LELAS

Povodom početka popisa stanovništva u ponedeljak, potpredsednik Vlade Boris Milošević pozvao je preko Fejsbuka sve građane da se slobodno izjasne, posebno pripadnike srpske nacionalne manjine.

– Slobodno i otvoreno, ja sam Srbin – poručuje Milošević, pozivajući i vernike Srpske pravoslavne crkve da otvoreno kažu da su članovi te zajednice.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Pozivam sve građane, sve pripadnike nacionalnih manjina, posebno Srbe da iskoriste odličnu mogućnost i da preko interneta sami popišu sebe i svoje ukućane – poručio je povodom početka popisa stanovništva potpredsednik Vlade Boris Milošević.

– Popis stanovništva 2021. godine je složeno i izrazito važno statističko istraživanje. Popisuju se državljani Hrvatske, strani državljani i osobe bez državljanstva koji imaju prebivalište u Hrvatskoj te osobe koje u referentnom trenutku popisa imaju boravište u Hrvatskoj.

Popis stanovništva je od posebne važnosti za sve nacionalne manjine koje žive u Republici Hrvatskoj.

Skoro sva prava nacionalnih manjina zavise od njihove brojnosti koja se utvrđuje svakih deset godina upravo Popisom stanovništva.

Dragana Jeckov o PRITISCIMA Hrvata: “Nećete nas ZASTRAŠITI, izjasnićemo se slobodno”

U 2021. i 2022. godini u čak 39 evropskih zemalja održaće se popis stanovništva i u svim tim zemljama udeo nacionalnih manjina u opštoj populaciji je važan u pogledu propisivanja i ostvarivanja manjinskih prava.

Popis počinje samopopisivanjem.

Ovakav popis pruža odličnu mogućnost da sami popišemo sebe. U drugoj fazi Popisa, popisivači će na terenu popisivati samo ona domaćinstva koja nisu iskoristila mogućnost samopopisa. Popisivači na terenu biće i pripadnici nacionalnih manjina što je standardna praksa svih dosadašnjih popisa, a što se praktikuje i u drugim zemljama.

Neverovatan PRITISAK ustaških sledbenika: Teraju Srbe da se na popisu IZJASNE kao Hrvati

Uostalom i preporuke međunarodnih statističkih udruženja idu za tim da popis bude inkluzivan i odrađen u saradnji s manjinskim zajednicama.

Najvažnije od svega je da se danas, u 2021. godini, svi mi slobodno, bez nelagode izjasnimo na pitanja u popisnom upitniku o nacionalnoj pripadnosti, jeziku, veri i pripadnosti verskoj zajednici.

SLOBODNO I OTVORENO JA SAM (E) SRBIN. (srpski, pravoslavna, srpska pravoslavna crkva) – napisao je Milošević.

BONUS VIDEO: 

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar