Dragana Jeckov o PRITISCIMA Hrvata: “Nećete nas ZASTRAŠITI, izjasnićemo se slobodno”

Od 13. do 26. septembra građani Hrvatske će moći sami da se popišu preko aplikacije e-građani, a od 27. septembra do 17. oktobra biće objavljen klasični popis, s tim da je moguće produženje do 29. oktobra.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Privatna arhiva

Potpredsednica Samostalne demokratske srpske stranke Dragana Jeckov učestvovala je danas na pres konferenciji u Rijeci koju su organizovale srpske institucije iz Rijeke i Primorsko-goranske županije povodom sramnog plakata i medijske kampanje koja ima za cilj da zaplaši Srbe pred predstojeći popis.

U Rijeci je osvanio veliki plakat gde fantomsko neregistrovano Hrvatsko udruženje pravoslavnih branitelja poziva Srbe da se izjasne kao Hrvati i pripadnici nepriznate Hrvatske pravoslavne crkve.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Na Fejsbuk stranici ove nevladine organizacije se govori o više od 80 ovakvih plakata postavljenih širom Hrvatske.

Potpredsednica Dragana Jeckov je danas na konferenciji u Rijeci istakla da je sramotna ovakva vrsta kampanje protiv srpske zajednice u Hrvatskoj i da očekuje od svih demokratskih snaga u društvu da najoštrije osude ovakve profašističke poruke kojima se plaše građani u zemlji članici Evropske unije da se slobodno izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.

– Očekivali smo prljavu kampanju ali moram da priznam da smo zatečeni pritiscima kojima su izloženi pripadnici našeg naroda u određenim sredinama. Ukoliko se ovakve stvari događaju u liberalnoj i levoj Rijeci šta onda možemo da očekujemo na drugim mestima – upitala se Jeckov.

Jeckov: Popis stanovništva u Hrvatskoj KLJUČAN za prava i položaj Srba

Zna se da je Hrvatska pravoslavna crkva osnovana u NDH i svakome je jasno kakvu simboliku nose ove poruke sa plakata u Rijeci i kakav je cilj ove kampanje.

– Popis stanovništva koji sledi tokom septembra i oktobra u Republici Hrvatskoj za nas je od ogromnog značaja, jer će rezultati određivati obim naših prava, uključujući i političku zastupljenost u narednih deset godina. Važno je da se svato od nas, bez straha i spoljnih uticaja, izjasni onako kako se oseća – kazala je Dragana Jeckov.

Zamenica predsednika SNV-a i potpredsednica SDSS-a Dragana Jeckov je istakla da je sa svojim timom obišla celu Hrvatsku i razgovarala o popisu sa članovima manjinskih veća, stranačkim aktivistima, predstavnicima lokalnih vlasti i srpskih organizacije te svim zainteresiranima.

– Važno je da sve naše institucije uzmu učešće, a u pripreme za popis uključena je i naša Srpska pravoslavna crkva. Moramo svi zajedno animirati Srpkinje i Srbe da se tako i izjasne u popisu – istakla je.

Podsetimo, od 13. do 26. septembra građani Hrvatske će moći sami da se popišu preko aplikacije e-građani, a od 27. septembra do 17. oktobra biće objavljen klasični popis, s tim da je moguće produženje do 29. oktobra.

BONUS VIDEO: 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar