Skidanje Srbije sa zelene liste EU je ceh zbog NEVAKCINISANIH: Ovo može značajno da vam OLAKŠA putovanja

Evropska unija je u sredu donela predlog da se Srbija ukloni sa "zelene liste"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shuterstock/Baloncici,Delpixel, Profimedia/MICROGEN IMAGES/Sciencephoto

Stavljanje Srbije na crvenu listu za ulazak u EU posledica je nedovoljnog broj vakcinisanih u našoj zemlji kao i nemogućnosti da se izborimo sa lažnim vestima o imunizaciji, rekla je juče Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, na TV Pink.

Evropska unija je u sredu donela predlog da se, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, Srbija ukloni sa “zelene liste” trećih zemalja čijim građanima je dozvoljen ulazak u EU na osnovama dobrih epidemioloških parametara.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Prethodno stavljenje Srbije na zelenu listu ne samo da je pokazalo da smo sigurni u epidemiološkom smislu, već je omogućilo i mnogo veći broj dolazaka stranih turista. Omogućilo je i našim građanima da bez rigoroznijih mera putuju širom Evrope. Ova sad situacija je odraz realnosti. Nedovoljan broj vakcinisanih i način na koji ne možemo da se izborimo sa svim neistinama koje se šire u vezi sa vakcinacijom nam stvaraju probleme u stvarnosti i u realnom životu – rekla je Matićeva i dodala da se nepovoljna epidemiološka situacija već odrazila i na naš sektor turizma:

– Već imamo manje noćenja u hotelima, kako u Beogradu, tako i u celoj Srbiji. Turisti su počeli da se povlače, oni koji su najavili dolazak od njega odustaju. Imali smo sjajnu letnju turističku sezonu, a trebalo je da ona potraje do kraja godine. Apelovali smo da je neophodna vakcinacija više od 65 do 70 osto stanovništva. Nažalost, sada ćemo svi platiti cenu.

Ana Hrustanović, šefica Misije Srbije pri EU u Briselu, uključila se u program i rekla da ambasadori država članica EU donose preporuku o menjanju “zelene liste” isključivo na osnovu epidemioloških podataka, a parametar je 75 zaraženih na 100.000 stanovnika.

– Moguće je da će se u budućnosti ti parametri menjati na osnovu broja vakcinisanih ili na osnovu broja hospitalizacija. Sve u svemu, ono što i ovde u Briselu, ali i u ostalim državama članicama apeluju, pa i u Srbiji, to je da se što više građana vakciniše. Što više vakcinisanih znači više spasenih života, i više mogućnosti za putovanja i normalan rad – naglasila je i dodala:

– Ovo je samo preporuka EU ka državama članicama. Svaka zemlja članica moći će suvereno da donese odluku da li će ovu odluku primeniti ili ne. Sa zelene liste su pored Srbije skinute i Albanija, Jermenija, Azerbejdžan, Brunej i Japan, a krajem avgusta SAD, Crna Gora, Severna Makedonija i još neke zemlje.

Kako se odlučiti: Ako je treća doza Fajzer, olakšava putivanje

Mnoge zemlje EU priznaju samo vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove – Pfizer/BionTech, Moderna, AstraZeneca i Johnson&Johnson, pa se se građani, koji su primili Sinofarm ili Sputnjik, pitaju da li bi im olakšalo putovanja ako kao treći dozu prime neku od njih.

– U potvrdi, odnosno kovid pasošu, vidi se da ste poslednji put vakcinisani Fajzerom ili drugom vakcinom koja je priznata od EMA i to će sigurno značajno olakšavati putovanja – kaže ministarka Matić.

BONUS VIDEO:



Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar