Ministar Siniša Mali: Imaćemo NOVI sistem naplate i kontrole platnog prometa

Podsetio je da će e-fakture biti uvođene u tri faze

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da su e-fakture i e-fiskalizacija najznačajniji projekti u narednom periodu jer se od njih očekuje da olakšaju poslovanje privrede i poboljšaju fiskalni sistem.

– E-fakture koje će u potpunosti biti uvedene do kraja 2022. godine i novi sistem fiskalizacije za koji je rok kraj aprila sledeće godine, značiće da nam potpuno drugačije radi sistem naplate i kontrole celog platnog prometa u zemlji – objasnio je on na brifingu za medije, pišu Novosti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Podsetio je da će e-fakture biti uvođene u tri faze a da će do kraja 2022. godine cela privreda, dakle i javni i privatni sektor, koji su u sistemu PDV-a biti obavezni da ih koriste.

Prema njegovim rečima ovaj sistem je važan, jer osim što daje bolji uvid u prodaju, omogućava da se elektronski upare ulazne i izlazne fakture.

Siniša Mali otkrio: Evo kada počinje ISPLATA POMOĆI od 50 evra za penzionere

– Ako se one upare, automatski se dobija nazad porez na dodatu vrednost, a upravo je ubrzavanje povraćaja PDV-a bio najvažniji zahtev privrednika – naveo je Mali.

Istakao je da iskustvo Evropske unije pokazuje da se u proseku upari oko 85 odsto e-faktura i odmah dobija povraćaj PDV-a, pa ostane da se reši problem ostalih 15 procenata.

Ministar je ocenio da uvođenje e-faktura mnogo znači za likvidnost privrede i za njenu konkurentnost, koja bi trebalo da se poboljša.

BONUS VIDEO: 



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar