Panika na berzama: Oštar pad kriptovaluta

Stručnjaci pripisuju situaciju padu cene nafte i vestima da je koronavirus dobio status pandemije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Pixabay

Kurs svetske kriptovalute Bitkoin opao je za četvrtinu i prvi put od maja 2019. pao je ispod 6.000 dolara. Stručnjaci pripisuju vrtoglav pad vrednosti kriptovalute padu cene nafte i vestima da je koronavirus dobio status pandemije. Investitori su u panici počeli da prodaju svoje kriptovalute zajedno sa hartijama od vrednosti i da ulažu u zlato. Međutim, analitičari računaju na obnovu tržišta elektronskog novca do kraja proleća.

Trgovina na svetskom tržištu kriptovaluta zabeležila je rekordni pad cena. Kurs Bitkoina pao je više od 25 odsto, ali je zatim dobio malo na vrednosti. I drugi digitalni aktivi pokazuju sličnu dinamiku: Etirejum, Bitkoin keš, Lajtkoin… Ukupna kapitalizacija tržišta elektronskog novca smanjila se za 25 odsto, na 172 milijarde dolara.

Analitičari smatraju da je ova situacija povezana s pogoršanjem panike na globalnom finansijskom tržištu. Tako su u četvrtak ključni berzanski indeksi SAD, Evrope i Azije pokazali značajan pad.

Zbog naglog pada indeksa, trgovanje hartijama od vrednosti moralo je privremeno da se obustavi, drugi put za nedelju dana. Ranije se slična situacija odvijala tokom svetske finansijske krize.

Ipak, analitičari ne očekuju da će dugo trajati pad vrednosti bitkoina i ostalog elektronskog novca i da će se tržište postepeno “oporavljati” tokom narednih meseci, nakon oporavka cena nafte.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Sputnjik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar