ŠOKANTNO! Čak 18.000 aplikacija ugrožava vaše podatke: Mnoge su dostupne u Google prodavnici

Stručnjaci Avasta analizirali su 180.300 javno dostupnih databaza

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: DAVID HERRAEZ / Alamy / Profimedia

Bezbednosni stručnjaci otkrili su 18.000 aplikacija koje ugrožavaju podatke korisnika Android uređaja (mejl adrese, lozinke, lokacije i datume rođenja). Mnoge od njih, preuzimaju se s proverene Google platforme – Play Store.

Tim analitičara kompanije Avast ističe da je problem otkriven u aplikacijama za razmenu elektronske pošte, fitness, dostavu hrane…

Ranjivost proizilazi iz loše konfiguracije Firebase databaza, koje developeri koriste prilikom izrade softvera. Drugim rečima, korisnici nemaju način da se zaštite, prenosi britanski portal Express.

“Rupe” u sistemu

Firebase je Google alatka, dizajnirana da pomogne u razvijanju web-aplikacija, ali otvorene baze predstavljaju ozbiljnu “rupu” u sistemu.

Stručnjaci Avasta analizirali su 180.300 javno dostupnih databaza i otkrili da je 10% ostalo otvoreno, samim tim podložno zloupotrebi.

Kompanija je preporučila developerima da se informišu o rizicima loše konfigurisanih baza podataka i prate Google instrukcije u izradi softvera. Na ovaj način, korisnici će biti zaštićeni od potencijalnih napada.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs


BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar