“Oženio druga, pa završio na RESPIRATORU”: Medicinarka Maja iz bolnice “Batajnica” o sudbinama pacijenata

Maja Radojčić Karadarević za Objektiv o sudbinama pacijenata koji se bore za život u četvrtom talasu kovida-19

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Privatna arhiva, Vladimir Milovanovic

Samohrana majka, medicinska sestra sa Instituta za ortopediju „Banjica” Maja Radojčić Karadarević (36), koja je pre nekoliko godina pobedila rak mozga, po drugi put je svojevoljno prešla da radi u kovid bolnicu „Batajnica”. Kako navodi za Objektiv, niko nije na nju uticao da iz zelene zone pređe u crvenu, već je sama donela odluku da se ponovo uključi u borbu protiv neprijatelja čiji smo taoci već godinu i po dana.

– Mnogi nisu ni svesni niti mogu da pretpostave kakva je situacija u kovid bolnicama. Misle da je korona iza nas, a nije… Ovo je rat koji još uvek nije dobijen, iako imamo najmoćnije oružje – vakcinu. Pre nekoliko dana doveli su mladića koji je odmah po prijemu priključen na respirator. Ima samo 38 godina. Uspeo je samo da kaže da je bio na svadbi druga i da se sigurno tu zarazio. Nije se vakcinisao, a sada se bori za život – objašnjava sestra Maja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Foto: privatna arhiva

KLINIČKA SLIKA SE PROMENI ZA NEKOLIKO SATI

Naša sagovornica, koja je zaposlena na odeljenju gde su u najvećoj meri zbrinuti kardiovaskularni bolesnici koji su se zarazili kovidom-19, ističe da među pacijentima ima i onih koji su vakcinisani obema dozama vakcine protiv koronavirusa.

– Verujte, neverovatno je da apsolutno svi oni imaju lakše kliničke slike i da su završili u postelji više iz predostrožnosti usled hroničnih bolesti koje imaju. To je dokaz koliko je cepivo važno. I ja sam se vakcinisala treći put. Nakon dve kineske vakcine, primila sam „fajzer“. I evo, opet nisam imala niti jednu nuspojavu. Klinička slika kod onih koji završe kod nas, a koji nisu vakcinisani, sada se bukvalno menja nagore za nekoliko sati. Duša nas boli dok gledamo neke od tih pacijenata kako venu uprkos terapiji – navodi ova požrtvovana medicinska sestra.

UMREĆE, A NEĆE SE VAKCINISATI

Maja koja više od deceniju brine o pacijentima navodi da njene kolege i ona biju jednu od najvećih životnih bitaka. Kako objašnjava, oni mesecima nemaju privatni život i gotovo sve su podredili borbi protiv virusa.

– Svakom pacijentu pristupamo sa velikom pažnjom, ne delimo pacijente na one koji su vakcinisani i one koji se nisu cepili. Međutim, najviše nas iznervira što među bolesnicima ima i onih koji i nakon što razviju tešku kliničku sliku, kažu da im nije žao što se nisu vakcinisali. To ne možemo da shvatimo – ističe Radojčić Karadarević.

Foto: Vladimir Milovanovic

PRIJEM PACIJENATA UDVOSTRUČEN

Na odeljenju gde leže kardiovaskularni bolesnici zaraženi kovidom-19, prema rečima naše sagovornice, poslednjih dana prijem je udvostručen.

– Dolaze nam i mlađi i stariji. Prošle nedelje smo dnevno primali oko troje pacijenata, a sada je taj broj skočio na šestoro. Tri sestre brinu po odeljenju o pacijentima, osam sati dnevno. Već smo navikli na opremu, iako nakon smene budemo potpuno mokri. Uprkos svemu, ne gubimo pozitivan duh, bodrimo pacijente kroz šalu i njima to uliva energiju. Znamo da se koroni ne nazire kraj, ali sa najboljim timom lekara i ostalog medicinskog osoblja naši bolesnici treba da znaju da su u najboljim rukama i da ćemo učiniti sve za njihovo zdravlje. Tu nema kompromisa – kaže sestra Maja.

Piše: NIKOLINA MARIĆ

OVU I MNOGE DRUGE AKTUELNOSTI PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 8. SEPTEMBAR

BONUS VIDEO:

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

Ostavite komentar