Solarna oluja preti Zemlji: Planeta ostaje BEZ INTERNETA, poznato koga će “apokalipsa” prvog udariti

Snažna solarna oluja, kakve su se do danas događale u proseku jednom u sto godina, mogla bi da dovededo potpune "internet apokalipse"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/Printscreen

Sunce uvek zasipa Zemlju namagnetisanim česticama poznatim kao solarni vetar. Magnetno polje naše planete uglavnom sprečava ovaj električni vetar da nanese veću štetu Zemlji i njenim stanovnicima, ali ponekad – otprilike jednom u veku – taj vetar eskalira u solarnu oluju a novo istraživanje predstavljeno na konferenciji SIGCOMM 2021 upozorava da posledice takvog ekstremnog svemirskog vremena mogu biti katastrofalne po naš moderan način života, piše “Lajv sajens”.

– Snažna solarna oluja mogla bi baciti svet u “internet apokalipsu” zbog koje veliki delovi društva mogu da ostanu bez mreže nedeljama a nekad i mesecima – navela je u novoj studiji docent Sangita Abdu Đjoti sa Univerziteta Kalifornija.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Ono što me zaista nateralo da razmišljam o ovome je to što smo sa pandemijom (kovida) videli koliko je svet bio nespreman. Nije bilo protokola da se time bavimo efikasno a isto je i sa otpornošću interneta. Naša infrastruktura nije spremna za solarna dešavanja velikog obima – rekla je Đjoti za Wired.com.

Deo problema je u tome što su ekstremne solarne oluje (poznate i kao izbacivanje koronalne mase ili koronalne eksplozije) relativno retke – naučnici procenjuju da je verovatnoća da ekstremno svemirsko vreme direktno pogodi Zemlju od 1,6-12 odsto po deceniji, prema radu Đjoti.

Samo “mala solarna oluja” ugasila je svu tehnologiju na 9 sati u Kvebeku

U nedavnoj istoriji zabeležene su samo dve takve oluje – jedna 1859, druga 1921. Raniji incident, poznat kao Karingtonov događaj, stvorio je tako veliki geomagnetno poremećaj na Zemlji da su se zapalile telegrafske žice a aurora – obično vidljiva samo kod polova – primećena je kod ekvatorijalne Kolumbije. I manje oluje mogu imati posledice – jedna je tako u martu 1989. bacila u mrak čitav Kvebek na devet sati.

– Danas se ljudska civilizacija više oslanja na globalni internet a potencijalne posledice velike geomagnetne oluje na novu infrastrukturu nisu dobro ispitane – istakla je Đjoti.

Kako piše “Lajv sajens”, dobra vest je da su lokalne i regionalne internet veze verovatno u niskom riziku od štete zbog optičkih kablova na koje geomagnetski indukovane struje nemaju uticaj. Međutim, dugački podvodni internet kablovi su druga priča. Oni su opremljeni sa repetitorima koji su podložni geomagnetnim strujama i čitavi kablovi mogu postati beskorisni ako samo jedan repetitor ostane bez konekcije, kako se navodi u novom radu.

Svet je nespreman, “internet apokalipsa” mogla bi trajati mesecima

Ako dovoljno podvodnih kablova otkaže u određenom regionu, čitavi kontinenti mogli bi se “odseći” jedan od drugog.

Takođe, nacije koje žive na velikim geografskim širinama – poput Sjedinjenih Američkih Država i Kanade – podložnije su solarnom vremenu od onih na manjim latitudama. Zbog toga bi u slučaju katastrofalne geomagnetne oluje nacije poput SAD verovatno bile prve odsečene od interneta.

Tu su i ekonomske posledice.

– Ekonomska šteta od ometanja interneta na jedan dan u SAD procenjena je da košta preko sedam milijardi dolara. Šta ako mreža ostane nefunkcionalna danima ili čak mesecima? – zapitala je Đjoti, dodajući da operateri mređe moraju da ozbiljno uzmu u razmatranje ekstremno solarno vreme kako se širi globalna internet infrastruktura.

– Kad se pojavi sledeća velika solarna oluja, Zemlja će imati oko 13 sati da se pripremi za njen dolazak – upozorila je Đjoti.

BONUS VIDEO:

 Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar