Zamonašio se u 31. godini, najvažniji dan obeležio mu patrijarh Pavle: Biografija mitropolita Joanikija

Posle ustoličenja na Cetinju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tamara Trajković/ Objektiv.rs

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije (Mićović) ustoličen je danas u Cetinjskom manastiru u prisustvu patrijarha srpskog Porfirija.

Mitropolit Joanikije rođen je 20. aprila 1959. godine u Velimlju (Banjani). Gimnaziju je završio u Nikšiću. Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu 1990. godine i apsolvirao filosofiju na Filosofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, stoji na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Zamonašio se 30. oktobra 1990. godine u manastiru Ćeliji Piperskoj. U čin jerođakona rukopoložen je 7. februara 1991. godine, a u čin jeromonaha 17. februara 1991. godine, kada je i postavljen za v.d. nastojatelja manastira Savine. Za nastojatelja Cetinjskog manastira, nastavnika i glavnog vaspitača u novoobnovljenoj Cetinjskoj bogosloviji postavljen je 1. septembra 1992. godine. Septembra 1995. godine unapređen je u čin protosinđela i postavljen za v.d. rektora Cetinjske bogoslovije.

Za vikarnog Episkopa budimljanskog Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve izabrao ga je na redovnom zasedanju maja 1999. godine. U čin episkopa hirotonisao ga je Patrijarh srpski Pavle, uz sasluženje mitropolita Amfilohija i još 12 arhijereja, 3. juna 1999. godine na Cetinju.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve na majskom zasedanju 2001. godine osnovao je Eparhiju budimljansko-nikšićku sa sedištem u manastiru Đurđevim Stupovima i za njenog administratora postavio vikarnog Episkopa budimljanskog Joanikija. Na majskom zasedanju Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve 2002. godine izabrao ga je za Episkopa budimljansko-nikšićkog, a ustoličenje je obavljeno 4. avgusta u manastiru Đurđevim Stupovima u kojem je bilo drevno sedište Episkopije budimljanske koju je osnovao Sveti Sava 1220. godine.

Nakon upokojenja mitropolita Amfilohija, Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve postavio je 30. oktobra 2020. godine Episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija za administratora upražnjene Eparhije crnogorsko-primorske.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve na svom redovnom zasedanju od 24. do 29. maja 2021. godine izabrao je Episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija za Mitropolita crnogorsko-primorskog.

Od izbora za Episkopa budimljansko-nikšićkog, vladika Joanikije je pokrenuo u poverenoj mu Eparhiji obnovu porušenih i izgradnju novih crkava i manastira, više od 60 svetinja od kojih je većina već završena i osveštana. Sa obnovom svetinja započeo je i obnovu monaštva po opštežiteljnom ili skitskom ustavu. Pokrenuo je eparhijski list “Sveviđe” i izdavačku djelatnost u Eparhiji. Do sada je bio član Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve u dva mandata: od 2005. do 2007. godine i od 2012. do 2014. godine. Studije i članke iz oblasti bogoslovlja, istorije Srpske Pravoslavne Crkve i književnosti objavljuje u crkvenim časopisima i građanskoj periodici. Povodom dvadesetogodišnjice njegove arhijerejske službe (1999–2019) iz štampe je izišla njegova knjiga “Svjetlost svijetli u tami”.

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar