Prevaru ne možemo da predvidimo, ali osobe koje varaju uglavnom poseduju ovih ŠEST KARAKTERISTIKA

Jeste li među njima?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
sanjati prevaru
Foto: Shutterstock

Prevaru nije moguće predvideti unapred.

Kao ni sa sigurnošću proceniti da li je neka osoba sklona prevari.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Jer ljudsko ponašanje nije predvidivo prema trenutnom stanju.

Ipak, postoje brojna istraživanja i prikupljanja podataka koji nam pružaju statističke, a ponekad i uzbudljive podatke o nevernim osobama. Na primer, koje profesionalne grupe relativno često imaju afere ili gde vara veliki broj ljudi. Evo nakratko nekoliko novijih otkrića.

6 stvari koje znamo iz istraživanja varalica

1. Ekstrovertiran
U istraživanju iz 2021. godine, koje je proveo sportal za upoznavanje Ashley Madison, učestvovalo je dobrih 2100 varalica, a većina njih (59 posto) je ocenjeno kao ekstrovertno. Možda to i ne iznenađuje: introvertirane osobe se obično bolje opuštaju i pune baterije kad su same sa sobom. Afera bi mogla više da im bude teret nego zadovoljstvo.

Foto: Shutterstock

2. Prvorođeni
U istom istraživanju na Ashley Madison otkriveno je da su većina varalica najstarija braća i sestre: 39 posto ispitanih varalica bili su prvorođenčad, 29 posto mlađi i 24 posto negde u sredini između starije i mlađe braće i sestara. Samo osam posto ispitanika koji su učestvovali u istraživanju bili su jedinci.

3. Niska samokontrola
Istraživanje Univerziteta Carolina, objavljeno u Journal of Family Psychology 2020. godine, sugeriše da varalice, ne samo da se teško mogu odupreti seksualnim iskušenjima, već uopšteno pokazuju i nizak nivo samokontrole. Bilo da se radi o vrhunskoj nadogradnji aplikacije koja im zapravo ne treba (naučnici u SAD -u su testirali ispitanike time), četvrtom pivu uveče (a trebalo je biti samo jedno) ili emocionalnom ispadu za svaku sitnicu – čini se da je samokontrola kvaliteta koja se provlači kroz mnoga područja života. A očigledno i nedostatak iste.

4. Menadžment
Prema već citiranom istraživanju Ashley Madison, većina ispitanika ima upravljačku poziciju na poslu. Čak 13 posto ispitanika čine menadžeri, a još 7 posto su izvršni direktori.

Foto: Shutterstock, ilustracija

5. Vlasništvo kuće ili stana
Obzirom na cene nekretnina, tu se sigurno nalazi veliki deo nevernih direktora: oko 66 posto ispitanika u istraživanju portala Ashley Madison reklo je da imaju sopstveni dom u kome žive.

6. Prepoznatljive crte lica (kod muškaraca)
Kao deo australijskog istraživanja, objavljenog 2019. godine u časopisu Royal Society Open Science, naučnici su otkrili da muškarci koji varaju obično imaju upečatljivo muževni oblik i crte lica, na primer snažnu vilicu, upadljive obrve, uske usne. U ovom istraživanju naučnici nisu pronašli značajnu povezanost između izgleda i vernosti kod žena.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, miss7

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar