“Čanak pomahnitao jer nije bilo DEZERTA kod Đukanovića”: Knežević o PRETNJAMA i mogućem haosu na Cetinju

Lideri i poslanici DF će biti sa svojim patrijarhom, mitropolitom i narodom koji je odbranio svetinje SPC u CG, ističe Knežević

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Uzavrela je atmosfera pred ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija na Cetinju 5. septembra, ujedinili su se svi neprijatelji srpskog naroda i SPC, poručuje u razgovoru za Objektiv jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević. Posebno mu je, ističe, zanimljiva izjava lidera LSV Nenada Čanka, koji je nakon večere sa Milom Đukanovićem uputio pretnju da će na Cetinju biti vanredno stanje.

– Mislim da je Nenad Čanak odabrao pravo društvo za večeru, a što se njegovih pretnji tiče, shvatiću da nije bilo dezerta i onda je došlo do poremećaja šećera u krvi. Do kraja nedelje očekujem da se Đukanoviću pridruže Aljbin Kurti, Ramuš Haradinaj, a da Hašim Tači dobije slobodan vikend u Hagu kako bi došao na Cetinje da podrži neodrživo i ohrabri uplašeno. Zabrinuo bih se ako bi bilo drugačije – ocenjuje Knežević.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Poslanici DF biće na ustoličenju Joanikija na Cetinju, a s druge strane, i Milo Đukanović je sa svojom grupom najavio kontraskup. Kako da se izbegnu provokacije i sukobi 5. septembra?

– Lideri i poslanici DF će, kao i uvek, biti sa svojim patrijarhom, mitropolitom i narodom koji je odbranio svetinje SPC u Crnoj Gori. Mi nikad nismo ni poklekli niti odustali od vere i stavova koje zastupamo. Što se tiče Đukanovića, nemamo dilemu da je izabrao pravo društvo u kojem će biti 5. septembra. Ali znajući njega, neću se začuditi ako odustane u poslednjem momentu, jer „strah životu kalja obraz često”. Ono što mi predstavlja nemerljivo zadovoljstvo jeste činjenica da se sa Đukanovićem nikad nisam ni slučajno našao na istom putu. A tako će biti i 5. septembra.

Ko će biti kriv ako dođe do sukoba?

– Neće biti sukoba ako država obezbedi svima poštovanje njihovih prava.

Imate li poverenja u policiju da će zaustaviti nerede?

– Odavno se uzdam isključivo u sebe i ljude kojima verujem. Tako će biti u nedelju. A policija neka radi svoj posao i sve će biti u redu.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić priznaje da po nalogu stranih ambasada neće doći na Cetinje, a pre nekoliko nedelja tvrdio je da će doći bez obezbeđenja. Jeste li razočarani?

– Nisam razočaran jer sam istog dana kad je Krivokapić saopštio da će na Cetinje poći bez obezbeđenja znao da uopšte neće ići. Previše je ovo događaja za njega da bi držao reč.

Može li da se spreči pokušaj da se za eventualne nerede optuže DF, Srbija i njen predsednik Vučić?

– Savršeno me ne interesuje šta će Milo Đukanović izjaviti jer niti je Vučić birao mitropolita, niti će ga uvoditi u tron Svetog Petra u Cetinjskom manastiru. A ovaj crkveno-narodni događaj jednako pripada Vučiću i vernom narodu SPC. Tako da ćemo svi sa radošću podeliti „krivicu” u Đukanovićevim očima.

Kako će se razrešiti kriza Vlade u Crnoj Gori s obzirom na to da premijer nema vaše poverenje?

– Kriza je naše prirodno stanje. Verovatno će se razrešiti u razgovoru u kojem neće učestvovati Krivokapić, jer smo u krizu upali baš zbog razgovora u kojima je on bio glavni akter.

Ozbiljno se razmatra da vi budete nosilac liste na izborima za Podgoricu. Spremni ste da se prihvatite tog posla?

– Predstavlja mi čast i privilegiju što me kolega Andrija Mandić pomenuo kao moguću opciju da budem kandidat za gradonačelnika Podgorice. Podržavam njegov stav da naš kandidat isključivo bude stranačka ličnost, a da li ću to biti ja ili neko drugi iz DF, zajednički ćemo doneti odluku.

Piše: MARIJA R. ILIĆ

OVU I MNOGE DRUGE AKTUELNOSTI PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 1. SEPTEMBAR

BONUS VIDEO:

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (2)

  1. Prvo, Crkva je odvojena od drzave i sama uredjuje odnose unutar crkve po crkvenom pravu, kanonima, tako da se tu niko netreba mesati, jer Srpska sveta pravoslavna Crkva deluje na svim kontinentima i nema nikakvih problema po tom pitanju. Jedini problemi se stvaraju na post Yugoslovenskom prostoru iz nama poznatih razloga.

    Odgovori
  2. Šta vi mislite, kako bi sada bilo da se nije desio raskol Crkve u 11veku, da smo i dalje svi ostali braća i papini katolici, ma pitate li se vi to nekada? Svi smo se mi pokatoličili iz Slovenskog višebožja sa Perunom u tada jedino Papino hrišćanstvo u 7-8 veku ali pitaš li se ti koliko je posle Srba prodalo veru za večeru i odvojilo se od Hrvata i Pape i popravoslavilo se kad se Crkva cepala u 11veku i kad im je Vizantija u 13 veku sa Savom davala sve i Srbiju na tri mora, a onda im Bog dao kaznu ropstvo 500g a Vizantiju izbrisao i očistio i dao je Turcima? Harlot - odvojena crkva, kurva, bludnica, koja će obmanjivati narod da ga odvoji od Boga, tako da dočekaju antihrista.

    Odgovori

Ostavite komentar