Nipošto im ne otkrivajte svoje LIČNE podatke: Sedam stvari koje rade PREVARANTI kako bi vam uzeli novac

Budite obazrivi ako primite pozove preko kojeg vam neko nudi poslovnu saradnju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Dmitriy Shironosov / Panthermedia / Profimedia

Novac ne raste na drveću, pa je važno da na vreme prepoznate kada neko pokušava da vas prevari.

Prevaranti su ljudi koji znaju svaki trik kad je u pitanju manipulacija vama. Ipak, ono što je bitno jeste to da ih mi možemo pobediti u njihovoj igri tako što ćemo prepoznati znakove opasnosti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

1. Procenite da li su njihova obećanja previše dobra da bi bila istinita

Kada vam prodavac kaže da vam može doneti visoku zaradu bez ikakvog rizika, to je znak za opasnost. Mnogo novca niotkuda je previše dobro da bi bilo istinito, a svako ulaganje uključuje neku vrstu rizika.

Stručnjaci takođe upozoravaju na ljude koji koji imaju tvrdnje poput “Nema šanse da izgubite novac”. Ovo je deo njihovog pokušaja da vas namame na svoju ponudu.

razgovor za posao
Périg MORISSE / Panthermedia / Profimedia

2. Posmatrajte da li ostvaruju kontakt očima

Jedan stručnjak je rekao da su prevaranti dobri u priči i ostavljaju povoljan prvi utisak. Ali moramo da izbegnemo da nas pokolebaju njihove ljupke reči i moramo da verujemo svom ubeđenju ako osećamo da nešto nije u redu.

Još jedan značajan znak na koji treba paziti je kontakt očima. Stručnjaci objašnjavaju da prevaranti pokušavaju da pridobiju vaše poverenje gledajući vas na ljubazan način, čineći da se osećate dobro i time vam daju osećaj vrednosti.

3. Obratite pažnju na zamenice koje koriste

Prevaranti često koriste zamenicu “mi” kada pokušavaju da ubede svoje žrtve. Ova strategija, koju je jedan stručnjak nazvao “prisilnim timom” koristi se za stvaranje zajedničkog iskustva i iluzije. Mogu se pojaviti i fraze poput “Uspeli smo”, “Mi smo tim”. Cilj je da se njihove žrtve osećaju loše što ih odbacuju.

razgovor za posao
Gpointstudio / ImageSource / Profimedia

4. Obratite pažnju na koji način nude upravljanje vašim finansijskim sredstvima

Finansijske usluge mogu zahtevati tehčniko znanje i ponekad mogu biti zbunjujuće, a tome služe savetnici ili brokeri. Kada takozvani savetnik ponudi da preuzme punu odgovornost nad vašim ulaganjima, umesto da vam ih objasni, vreme je za podizanje crvene zastavice.

Stručnjaci insistiraju na tome da nikada nikome ne dajete potpunu kontrolu nad vašim novcem, samo zato što osećate da ste prestari ili neiskusni za ove finansijske poslove. Potražite pomoć samo od legitimnih finansijskih savetnika i institucija.

5. Budite svesni da bi mogli da iskoriste vašu nesigurnost protiv vas

Prevaranti imaju tendenciju da upravljaju vašim osobinama. Zbog njih se osećate loše kada odbijete da im verujete, a naglašavaju vašu nesigurnost čineći da se osećate nesposobno. Oni takođe pozivaju na pohlepu nudeći odlične, ali lažne ponude. U slučajevima neuspelih ulaganja, oni izazivaju strah među svojim žrtvana i obeshrabruju ih.

Foto: Freepik/aleksandarlittlewolf

6. Zapazite kako se odnose prema odbijanju

Zanemarivanje reči “ne” univerzalni je signal koji znači da ne treba verovati nekoj osobi. Prema rečima stručnjaka, odbijanje da se prihvati kada neko kaže “ne” podrazumeva da ta osoba želi da preuzme kontrolu. Takođe bi trebalo da pazite na prodajne taktike pod visokim pritiskom, gde ste primorani da kupujete ili ulažete bez razmišljanja. Ovi prevaranti vas obično prisiljavaju da odmah delujete ili će ponuda isteći.

7. Pazite na gotovinske zahteve i upite o svojim ličnim podacima

Većina prevaranata će verovatno tražiti gotovinske transakcije ili plaćanja jer čekovi ostavljaju papirni trag. Traženje vaših ličnih podataka, poput vašeg računa i matičnog broja, takođe je uobičajeno među prevarantima.

Ako primite poziv ili poruku koja vas obaveštava da imate problem sa nalogom i da oni to mogu da reše, ali prvo moraju da znaju vaše lične podatke, nemojte upasti u njihovu zamku.

Prekinite vezu i ne otvarajte priložene datoteke u elektronskoj pošti jer su to možda virusi koji prikupljaju lične podatke sa vašeg računara.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar