Srpska ustanova među NAJMODERNIJIM školama na Balkanu: Sjajno priznanje za Zemunsku gimnaziju

Bivši đaci ove gimnazije uspešni su u svim oblastima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

Zemunska gimnazija osnovana 1858. godine, u kojoj je do sada maturiralo 40.000 đaka, zahvaljujući rekonstrukciji biće među najmodernijim na Balkanu, izjavio je danas Miloš Bjelanović direktor te jedne od dve najstarije beogradske gimnazije a koju su pohađale brojne uspešne ličnosti od Save Šumanovića, preko najbolje evropske naučnice Gordane Vunjak Novaković do predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Urađena je ozbiljna rekonstrukcija zgrade koja postoji 140 godina, a zahvaljujući obimnim radovima započetim prošlog aprila, imaćemo 6.500 kvadrata opremljenih u skladu sa 21. vekom, rekao je Bjelanović za Tanjug i precizirao da Gimnazija ima 1.300 učenika u 48 odeljenja na četiri smera.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Svi đaci i profesori koji 1. septembra uđu u školu uživaće u najsavremenijoj opremi ali i u samoj zgradi koja je spomenik kulture.

– Zadržali smo table kao osnovno sredstvo za nastavu, uz njih su u svaku učionicu dodati multifunkcionalni projektori, svaki učenički prostor imaće pametne table koje će profesorima omugućiti da na najbolji i najsavremeniji način iskoriste materijal sa interneta i tako poboljšaju kvalitet nastave i ishode koji će učenici pokazati na kraju školske godine – naveo je Bjelanović.

Direktor je izrazio uvrenje da će zahvaljujući svemu tome za dve godine kada dođe opšta matura osetiti kvalitet nastave.

U katastrofalnim podrumskim prostorijama, koje su sada uređene u skladu sa vrhunskim standardima, Gimnazija dobija 1.000 kvadrata u kojima će biti biblioteka koja ima 35.000 naslova kao i stomatološka ordinacija, radionice …

Siguran sam da će svi uživati u novoj čitaonici i bilblioteci, i da će najsavremeniji uslovi izroditi nove naučnike, političare, umetnike, sportiste kakve gimnazija stalno “proizvodi” već duže od veka i po, rekao je on.

Zgrada Gimnazije je pred kraj rekonstrukcije u toku je čišćenje, rekao je on i dodao da očekuje da od ponedeljka krene opremanje.

Iskreno se nadam da će nam osam dana po 24 sata rada biti dovoljni da do 1. septembra opremimo i ugradimo sve što smo misli, rekao je diretkor gimnazije koja će biti i prva škola u Srbiji koja potpisuje protkol o saradnji sa manastirom Hilandar.

– U Gimnaziji se pravi Hilandarski kutak, prostor za realizaciju tribina sa stalonom izložbenom postavkom sa Hilandara –  rekao je on.

Bjelanović podseća da su bivši đaci ove gimnazije uspešni su u svim oblastima.

– Među njima najpoznatiji su kao poltičar predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zatim naučnica Gordana Vunjak Novakovcih, najpoznatija u svetu po kojoj najbolji učenici Gimanzije dobijaju nagrade,a nadam da ćemo za godinu, dve slaviti i njenu Nobelovu nagradu, pisac David Albahari. Tu su i umetnici počeviši od Save Šumanović, pa i lični sekretar i prijatelj Nikole Tesle, Paja Radosavljević – prvi diplomirani pedagog u Srbiji koji je 1912 odbranio rad na Sorboni – rekao je on .

Među uspešnima đacima Gimnazije, kaže, je i mladi Filip Bošković sa Kembriža čiji tim razvija test koji će brže i pouzdanije od pi-si-ar testa registrovati viruse i unapredi dijagnostikovanje i lecenje kovida i drugih respiratornih infekcija.



Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar