Nova taktika Prištine: Albanci se UJEDINILI da bi udarili na Srbe

Pod Kurtijevim pokroviteljstvom iza Erdena Atića na izborima zakazanim za 17. oktobar stalo pet partija s Kosova

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Wikipedia/AgronBeqiri,Profimedia,kosovo online

Pod direktivom premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija, Albanci sa KiM predložili su zajedničkog kandidata za gradonačelnika severnog dela Kosovske Mitrovice koji će se za vlast u tom gradu boriti na lokalnim izborima 17. oktobra.

Člana Kurtijevog pokreta Samoopredeljenje Erdena Atića podržalo je pet albanskih stranaka, čime su Albanci još jednom dokazali da mogu postići dogovor i biti složni kada je u pitanju zajednički cilj usmeren protiv Srba.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Osim stranke čiji je visoki lokalni funkcioner, uz jedinstvenog kandidata za novog čelnika Severne Mitrovice stali su još i Demokratska partija Kosova, Alijansa za novo Kosovo, Alijansa za budućnost Kosova i Vakat, a podršku Atiću je pružio i deo civilnog sektora, kao i pojedini predstavnici manjinskih zajednica.

Atić je posle dogovora o zajedničkom izlasku na lokalne izbore otvoreno pozvao i druge opštine u kojima su Albanci manjina da slede ovaj primer i ujedine se da bi, kako je naveo, na izbore izašli što jači protiv Srpske liste.

‒ O ovom pitanju razgovaralo se duže vreme. Dogovorili smo se oko onih tačaka gde smo imali konceptualne razlike, ako možemo tako da kažemo. Saradnja je veoma dobra, sa puno sportskog duha i rezultirala je ovim sporazumom – poručio je Atić.

NEMA MESTA OPUŠTANJU

Nakon što su predstavnici Srpske liste Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini predali kandidature za gradonačelnike u 11 opština, Goran Rakić, kao lider te opcije koju zvanično podržava vlast sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na čelu, prokomentarisao je ujedinjenje Albanaca oko jednog kandidata.

‒ Najava albanskih partija da ujedinjeni idu protiv Srpske liste treba da bude jasan signal svim našim građanima da nema mesta opuštanju. To znači da je bitan svaki glas i da ćemo sa svima njima nastaviti da se borimo za bolji život, mir i sigurnost na ovim prostorima, kao i za budućnost nas i naše dece – poručio je Rakić.

PODRŠKA BEOGRADA

Kandidat Srpske liste za prvog čoveka Severne Mitrovice je Milan Radojević, a uz njegovu kandidaturu, kao i uz još deset imena, stala je aktuelna srpska vlast, što je potvrdio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

‒ Jedino se Srpska lista srčano i iskreno bori za srpski narod na Kosovu i Metohiji, jedino Srpska lista ima podršku zvaničnog Beograda i samo zajedno smo bedem i brana svima onima kojima smeta srpsko jedinstvo! Naša Srpska lista predala je listu kandidata za 11 gradonačelnika i odbornike. Među njima je čak šest novih kandidata, jer želimo da građanima ponudimo novu energiju i ideje, uz već uigran i dokazan tim! – napisao je Petković u objavi na Fejsbuku.

NACIONALNI INTERES IZNAD SVEGA

Poslanica SPS iz Peći i predstavnica Udruženja Srba KiM Snežana Paunović nimalo nije iznenađena što su se Albanci ujedinili oko jednog imena.

‒ To je nešto na čemu im ja zavidim decenijama! Kada rastete okruženi Albancima, prepoznate taj sindrom da je nacionalni interes uvek iznad svega, naročito iznad ličnog. Kod njih se ne može dogoditi kao kod nas da nema jedinstvenog stava oko ključnih nacionalnih tema. Za njih je Severna Mitrovica najbolnija tačka i onda oni začas naprave kompromis uprkos svim političkim razmiricama. Oni jednostavno zažmure na sve međusobne razlike, dok mi Srbi nismo u stanju da prepoznamo zajednički cilj i onda imamo pojave poput pojedinih političara koji su protiv zvaničnog Beograda i koji prave dil sa svojim neprijateljima zarad ličnog interesa – kaže Paunovićeva za Objektiv.

BONUS VIDEO:

Piše: Goran Mitrović

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 16. AVGUST

Foto: Objektiv.rs

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar