Čovek BEZ glasa i prijatelja: Val Kilmer o svađi sa Tomom Kruzom, borbi sa rakom i DROGOM!

Glumac Val Kilmer je sve samo ne klasična holivudska zvezda

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia

Od kultne uloge Iceman u filmu “Top Gun” preko portreta Džima Morisona u “The Doors” pa do Betmena, i usputnom posmatraču njegovih rola jasno je da se u njemu konstantno vodila neka unutrašnja borba. “Ja sam karakterni glumac, a opet rođen da igram glavne uloge”, kaže u dokumentarcu o sebi Kilmer, pokazujući svetu bukvalno ceo svoj život.

Deo kritike opisao je dokumentarac “Val” kao film o teškom čoveku kju želi d vas natera da promenite mišljenje o Valu Kilmeru. Njegova uloga u ovoj autobiografskoj priči je ogromna, iako ga on nije režirao, ali je zapravo dao sav materijal koji svedoči o celoj njegovoj karijeri i veoma komplikovanom životu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kilmer je odrastao u dobrostojećoj porodici koja je živela u dolini San Fernando blizu Los Anđelesa. Njegov otac je svoji trojici sinova poklonio kamere koje su u to vreme bile izuzetno skupe pa su deca snimala sopstvene filmove u svojoj kući na ranču koji je ranije bio u vlasništvu Roja Rodžersa. Kada se Val Kilmer odselio od kuće, uzeo je svoju video kameru i snimio hiljade sati snimaka na filmskim setovima, holivudskim žurkama, ručkovima, dodelama nagrada ali i iz svog ličnog života. To je radio više od 30 godina da bi sada rediteljima dokumentarca predao sve.

Kilmer je svojim kamerama snimio kasetu za audiciju za “Full Metal Jacket”, a u dokumentarcu se vide snimci na kojima on putuje u London da lično preda traku reditelju Stanliju Kjubriku. On nije dobio tu ulogu, kao ni u “Goodfellas” Martina Skorsezea. Ali možemo da vidimo u dokumentarcu kako je izgledalo to odbijanje.

Foto: Paulo Pirez / Newscom / Profimedia

Dokumentarac svedoči i o velikoj tragediji koja kao da visi nad Kilmerovim životom. Njegov mlađi brat Vesli, talentovani filmski stvaralac za kog svi kažu da je bio i perspektivniji od Vala, utopio se u porodičnoj kući, u đakuziju tokom epileptičnog napada. Kilmer se tokom dokumentarca više puta vraća na odnos između njih i jasno je koliko su sećanja na njegovog brata uticala na njegov rad.

Bio je primljen na prestižni Džulijard gde se stalno svađao i sa kolegama studentima i sa predavačima, ali je ipak uspeo da dobije uloge koje su ga polako vodile ka preketnici u karijeri – angažmanu u filmu “The Doors”. Kilmer je bio briljantan kao problematični trubadur čuvenog benda a sa tom uulogom učvrstio je svoju reputaciju dive na setu. Uveliko se drogirao u to vreme, svađao sa rediteljem koji je posle o njemu rekao kako “govori na način koji potiče iz dubine duše, i ne shvata uvek kako će stvari koje govori zvučati drugim ljudima”.

Kako je to zvučalo osetila je na svojoj koži koleginica Ketlin Ohejni koju je Kilmer napao tokom audicije za “The Doors” koja je izmakla kontroli. “Kad sam došla u sobu, Val Kilmer me je podigao i protresao, bacivši me na pod”, rekla je glumica koje je kasnije prijavila i slučaj policiji. Na kraju je Kilmer platio novčanu kaznu zbog incidenta.

Foto: AKM Images / Backgrid USA / Profimedia

Kilmer je takođe preživeo brutalnu borbu sa rakom grla pre otprilike deceniju. Sada ima cev za disanje i mora da pokrije otvor za vazduh da bi govorio. Glas mu je neverovatno hrapav i teško ga je razumeti. Ako ste poslednjih godina videli slike Kilmera kako nosi maramu, to je zato što ne želi javno da pokaže svoju cev za disanje.

On će se pojaviti u drugom delu kultnog filma “Top Gan” ali svi koji su ga čuli u dokumentarcu, pitaju se kako će to izgledati jer Val Kilmer i dalje ima ogromne zdravstvene probleme. U dokumentarcu “Val” postoji novi intervju sa Kilmerom a ispod njega ide titl jer ga je teško razumeti… Inače, pripovedanje o glumcu kroz dokumentarac čita njegov sin Džek čiji glas zvuči poput očevog.

Naravno, pričao je i o čuvenom filmu sa Tomom Kruzom i otkrio istinu o njihovom odnosu i sukobu koji je pratio snimanje filma. Kako Va Kilmer objašanjava, prvo umalo i da ne prihvati ulogu, a potom objašnjava proces gradnje lika Iceman koji nije imao neku psoebnu pozadinsku priču u scenariju.

– Namerno bih izigravao rivalstvo između Tomovog lika i mog izvan ekrana. I na kraju se dogodilo da su glumci na pravi način, podeljeni u dva različita tabora. Imali ste Maverika i Gusa (Antoni Edvards) s jedne strane, i Slajder (Rik Rosović), Hollivooda (Vip Hublei), Volfmana (Bari Tuba) i mene kao Iceman, s druge strane. Naravno da nisam imao pravi problem sa Kruzom – kaže Val kroz glas svog sina.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Noizz

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar