Metabolizam, sa godinama, postaje sve SPORIJI: Ovo su tri načina da ga UBRZATE

Isprobana metoda

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Da li pazite na ishranu?

I redovno vežbate?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ali, šta god da uradite, sve vam je teže da održite idealnu težinu?

Istraživanja su pokazala da između 6. i 18. godine potrošnja kalorija u mirovanju (bazalni metabolizam) opadne za neverovatnih 25 posto, a posle 20. godine ona opada za 2 do 3 procenta u svakoj deceniji života. Srećom, postoje načini da se prirodno usporavanje metabolizma odloži, a potrebno je da uvedete neke sitne trikove u svoj životni stil.

Foto: Shutterstock

Navalite na proteine
Proteini ubrzavaju metabolizam mnogo brže nego masti ili ugljeni hidrati. Žvakanje, grickanje i varenje hrane iziskuje određenu energiju i može da sagori i do 30 posto kalorija koje se nalaze na vašem tanjiru.

Što je hrana kompleksnija, više kalorija ćete sagoreti. Još jedna dobra strana proteina je i to što sadrže aminokiselinu pod nazivom leucin koja sprečava gubitak mišićne mase kada ste na dijeti.

Foto: Shutterstock

Pijte vodu
Istraživanja su pokazala da ljudi koji piju osam čaša vode dnevno imaju 12 puta brži metabolizam od onih koji unose manje količine. Želite da izgubite 3 kilograma godišnje? Pijte svaki dan pola litre vode prije doručka, poručuju stručnjaci sa Univerziteta Virginia.

Foto: Printscreen/YouTube/Pamela Reif

Trenirajte
Uključite dva do tri treninga snage u svoj nedeljni program – povećaćete mišićnu masu i tako sagorevati barem 50 kalorija više u toku dana. Još važnije je to što ćete održati mišićnu masu dok budete starili, što održava i dobar metabolizam. Razvijanje mišićne mase je kao štednja za starost, tek kasnije u potpunosti iskorišćavate sve njene prednosti.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Avaz.ba

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar